Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně výstavby rodinného domu v obci, která se nachází v chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.
Chtěl bych si postavit rodinný dům, který by byl kompletně celý podsklepený a aby sklepní okna byla nad terénem ale CHKO Žďárské vrchy mi ty okna ve sklepě nechce povolit nad terénem.

Chtěl bych se tedy zeptat, zda-li mi vůbec může CHKO zakázat okna ve sklepě nad terénem a případně jaký postih by mi hrozil pokud bych i přes nepovolení od CHKO postavil tento rodinný dům který by měl sklepní okna nad terénem?
Děkuji. Bedřich

 

ODPOVĚĎ:
Ze znění dotazu předpokládám, že ve Vašem případě představuje CHKO tzv. dotčený orgán (v rámci územního, resp. stavebního řízení).
Dle § 4/2 písm. a) stavebního zákona platí, že stavební úřady postupují ve vzájemné součinnosti s dotčenými orgány chránícími veřejné zájmy podle zvláštních právních předpisů (například i podle právních předpisů na ochranu přírody a krajiny). Dotčené orgány vydávají závazná stanoviska pro rozhodnutí (popř. pro jiné úkony) stavebního úřadu.

Problematika vydávání závazných stanovisek je (v obecné rovině) upravena v § 149 správního řádu, dle něhož (mimo jiné) platí, že:
- závazné stanovisko je úkon učiněný správním orgánem na základě zákona a jehož obsah je závazný pro výrokovou část rozhodnutí správního orgánu;
- správní orgány příslušné k vydání závazného stanoviska jsou dotčenými orgány;
- závazné stanovisko obsahuje závaznou část a odůvodnění;
- jestliže bylo v průběhu řízení o žádosti vydáno závazné stanovisko, které znemožňuje žádosti vyhovět, neprovádí správní orgán další dokazování a žádost zamítne.

Pakliže tedy budete trvat na zřízení nadzemních oken sklepa, přičemž tato část projektové dokumentace Vámi plánovaného domu bude v rozporu se závazným stanoviskem CHKO, nebude Vaší žádosti stavebním úřadem vyhověno.
Pokud svou žádost (resp. projektovou dokumentaci) změníte tak, aby byla souladná se závazným stanoviskem, stanou se podmínky závazného stanoviska součástí příslušného rozhodnutí stavebního úřadu (územní rozhodnutí/územní souhlas a stavební povolení/stavební ohláška).
Pakliže budete svou stavbu realizovat v rozporu s vydaným rozhodnutím stavebního úřadu (a tedy i v rozporu se závazným stanoviskem CHKO), bude hrozit, že Váš dům nebude zkolaudován a že stavební úřad zahájí řízení o odstranění stavby (§ 129/1 písm. b) stavebního zákona). V rámci tohoto řízení Vám bude umožněno svou stavbu tzv. dodatečně legalizovat. Pokud se Vám však dodatečná legalizace nezdaří, budete nucen veškeré stavební úpravy, jsoucí v rozporu s příslušným rozhodnutím stavebního úřadu, na vlastní náklady odstranit.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že proti závaznému stanovisku se můžete samozřejmě bránit, a to podáním opravného prostředku proti tomu rozhodnutí stavebního úřadu, které se o předmětné závazné stanovisko CHKO opírá (§ 4/9 stavebního zákona).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 500/2004 Sb. , správní řád

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.