Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zúžení SJM, společného jmění manželů: před časem jsme u notáře sepsali zúžení jmění manželů, důvod - "moje děti, tvoje děti". Jde o druhé manželství, přičemž každý z nás má dvě děti z předešlého vztahu. Notář nám zřejmě nabízel zápis do nějakého veřejného seznamu. Je to důležité? Prosím proč? A je možné zapsat dodatečně a jakou částku za tento akt zaplatíme? Pokud není zápis veřejný má menší důležitost? Pokud je v listiné podobě a například by se ztratil je dohledatelný?   Děkuji, Lucie

ODPOVĚĎ:
Zápis listiny o zúžení SJM do veřejného seznamu je výhodný z toho důvodu, že při zápisu listiny do seznamu se nikdo nemůže dovolávat toho, že o zúžení nevěděl. Pokud byste si tedy např. v bance brali hypotéku, nejste povinni bance sdělovat, že máte SJM zúženo. Pokud listinu do veřejného seznamu nezapíšete, pak musíte vždy sami doložit, že zúžení SJM sepsáno máte. Jinak se zúžení nemůžete dovolávat. Je tedy výhodnější listinu do veřejného seznamu zapsat. Částka odpovídající zápisu je poměrně zanedbatelná a pohybuje se cca kolem 2.000,-Kč a můžete ji zapsat kdykoliv dodatečně. Rozhodně doporučuji toto učinit. Pokud byste listinu ztratili, mohli byste za poplatek u notáře žádat její další vyhotovení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.