Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2018 jsem zakoupil pozemek vedený v katastru nemovitostí jako zahrada, ale dle platné územně plánovací informace vydané příslušným stavebním úřadem, je na něm možno stavět rodinný dům. Toto jsem si ještě telefonicky u příslušného úředníka ověřil. Teď jsem se ovšem na obecním úřadě dozvěděl, že plánovaná stavba je v rozporu s územním plánem.  

V případě, že by se toto potvrdilo a stavba mi nebyla povolena, protože informace byla vydána chybně, je možné se domáhat na stavebním úřadu náhrady škody? Zaplatil jsem cenu za m2 odpovídající stavebnímu pozemku a v případě nestavebního pozemku by odpovídající cena byla cca poloviční.
Děkuji, Marek

 

ODPOVĚĎ:
Tato možnost zde je, nicméně ve Vašem případě může být problém toto prokázat, pokud nevlastníte nějaký (nejlépe) písemný důkaz o tom, že Vám ze strany stavebního úřadu byly poskytnuty chybné informace. Musíte totiž prokázat, že Vám byla sdělena mylná informace, což v případě telefonických rozhovorů bývá značně obtížné. Pokud byste disponoval písemným dokladem, ze kterého by vyplývaly tyto mylné informace, popř. měl k dispozici hodnověrné svědky, bylo by Vaše postavení v případě sporu jistější.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Náhrada škody způsobená nesprávnou informací ze stavebního úřadu způsobující škodu stavebníkovi
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.