Počet stránek ve webu: 43.183

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.00 (1 hlas)

Sousedé přes ulici mají rodinný dům s vjezdem do garáže. Vedle domu byl průchod - proluka, na jejich pozemek a byla tam branka pro vcházení. Parkování pro jejich i můj dům je řešeno na ulici na straně jejich domu. Potýkáme se s nedostatkem parkovacích míst. Tito sousedé se rozhodli a vybudovali nový vjezd v místě zmiňované branky. Kvitovali jsme to, poněvadž jsme předpokládali, že umístí svá vozidla do této proluky a tím se uleví parkování. Nestalo se tak.

Je vybudován vjezd, který ubral další parkovací místo a sousedé stále parkují na ulici jako předtím. Tento vjezd zbudovali bez povolení, bez souhlasu vlastníka komunikace, bez souhlasu správců sítí s tím, že by tyto sítě měli ochránit atd.
Dali jsem tedy podnět na stavební úřad k prošetření. Ten provedl místní šetření a cca za měsíc odpověděl, že se věcí nebude zabývat. Důvod: "sjezd na pozemní komunikaci nevyžaduje rozhodnutí o umístění stavby dle § 79 odst. 2 písm. i).
Co dál? Děkuji, Pavel.

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
s názorem stavebního úřadu lze v tomto ohledu souhlasit. Dle § 79/2 písm. i) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona nevyžaduje zřízení sjezdu a nájezdu na pozemní komunikace sloužící k připojení sousední nemovitosti žádné přivolení stavebního úřadu (tedy územní souhlas ani územní rozhodnutí, souhlas se stavební ohláškou ani stavební povolení).
Výše uvedené však neznamená, že by bylo možné zřizovat sjezdy/nájezdy z pozemků na pozemní komunikace zcela libovolně.
Je podstatné, co vše (jaké stavební zásahy) zřízení sjezdu Vašimi sousedy obnášelo (tzn. zda bylo například stavebně zasahováno do chodníku, obrubníku, veřejné zeleně apod.). Pakliže totiž Vaši sousedé jakkoli stavebně zasáhli do pozemku, který není jejich vlastnictvím (nejčastěji se jedná o pozemek obce, na němž je zřízen například chodník), byl takový zásah možný pouze s předchozím souhlasem vlastníka tohoto pozemku.
V tomto ohledu tedy můžete kontaktovat obec (je-li vlastníkem pozemku, do něhož Vaši sousedé stavebně zasáhli), a to její majetkový odbor. Vzhledem k tomu, že Vaši sousedé zřídili sjezd na pozemní komunikaci, můžete dále kontaktovat místně příslušný silniční správní úřad (městský úřad).
Máte-li povědomí o tom, že v místě, kde byl Vašimi sousedy zřízen sjezd, je umístěna technická infrastruktura (vedení energií, vodovod, kanalizace apod.) či sem zasahuje její ochranné pásmo, můžete kontaktovat vlastníka, resp. provozovatele předmětné technické infrastruktury.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.