Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (2 hlasů)

8/2018 rodinný dům povolen na ohlášku (do 150 m2), sousedé podepsali souhlas. 01/2020 zjištěno posunutí rodinného domu o 30 cm místo původní projektové dokumentaci. 06/2020 dům "zkolaudován", dostal číslo popisné, proběhl zápis do katastru. Tímto se "černá stavba" stala legální?

Sousedé vyhrožují soudem a zbouráním rodinného domu. Existuje nějaká promlčecí doba, kdy lze "napadnout" kolaudaci? Nebo kolaudací již vše končí? A nemusíme se bát soudních procesů?

 

ODPOVĚĎ:
Pro Vaše uklidnění hned na začátku své odpovědi uvádím, že ani zbourání domu, ani soudních procesů se obávat nemusíte. Jedná se sice o varianty, které jsou v tomto případě možné, dle mého názoru jsou ale tato vyústění popsané situace natolik absurdní, že není třeba se jimi znepokojovat.
Pokud byl předmětný rodinný dům posunut (oproti stavebním úřadem schválené projektové dokumentaci) o 30 cm, dalo by se skutečně hovořit o vzniku tzv. černé stavby. V dotazu neuvádíte, že by na tuto skutečnost stavební úřad jakkoli reagoval. Znamená to, že si posunutí domu stavební úřad nevšiml?
Pakliže proběhla tzv. kolaudace, bylo přiděleno číslo popisné a dům byl zanesen do katastru nemovitostí, nemusíte v současné chvíli ničeho podnikat- můžete pouze vyčkávat, zda se Vaši sousedé odhodlají k nějakému činu.
Pokud stavební úřad při kolaudaci posunutí domu přehlédl, není vyloučeno, aby bylo zahájeno řízení o odstranění stavby dle § 129 stavebního zákona. V rámci tohoto řízení je stavební úřad povinen umožnit vlastníkovi tzv. černé stavby její dodatečné povolení (tzv. dodatečná legalizace). I pokud by tedy na základě podnětu Vašich sousedů stavební úřad zahájil řízení o odstranění stavby, může dojít (zcela standardním způsobem) k její dodatečné legalizaci a vše bude v pořádku (nařízení zbourání domu z důvodu jeho posunu o pouhých 30 cm by ostatně bylo řešením naprosto extrémním – tato varianta by mohla nastat tehdy, pokud byste byli pasivní a na základě poučení stavebním úřadem nepožádali o dodatečnou legalizaci domu).
Vaši sousedé mohou stavební úřad uvědomit o protiprávním posunu domu (oproti projektové dokumentaci) prakticky kdykoli – v tomto ohledu neexistuje žádná promlčecí lhůta.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.