Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Bydlíme v rodinném domě, který je spojený s domem souseda. Chtěli bychom postavit zděný plot mezi naším a sousedovým pozemkem. Ale soused má na hranici pozemku postavenou kůlnu, viz foto. Prosím jaký postup zvolit, protože se sousedem není možná domluva. A druhý dotaz, jak daleko od plotu můžeme postavit pergolu? Děkuji. Ervin.

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Zděný plot:
Z dotazu nevyplývá, co máte na mysli tvrzením, že sousedova kůlna je "na hranici pozemku". Pokud to znamená, že soused vystavěl kůlnu na svém pozemku, ovšem tak, že jedna její stěna v podstatě kopíruje hranici pozemků, je vše v pořádku (alespoň co se týče oblasti soukromého práva - z hlediska stavebněprávního by bylo možné namítat, že soused měl při výstavbě kůlny dodržet základní dvoumetrovou odstupovou vzdálenost).
Váš zděný plot musí být postaven výlučně na Vašem pozemku (žádnou svou částí tedy nesmí zasahovat na sousedův pozemek). Pakliže sousedova kůlna na Váš pozemek nepřesahuje, mělo by být možné zbudovat zděný plot tak, aby se v podstatě dotýkal sousedovy kůlny.
Pokud sousedova kůlna zasahuje částečně na Váš pozemek (což však z dotazu nevyplývá), bylo by nutné vyzvat souseda k jejímu posunu, resp. odstranění té její části, která byla vybudována na Vašem pozemku. Pakliže by soused tuto výzvu neuposlechl, mohli byste se buď obrátit s žalobou k místně příslušnému okresnímu soudu (zahájení a vedení soudního řízení je však záležitostí finančně i časově náročnou), anebo byste mohli kontaktovat místně příslušný stavební úřad a upozornit ho na fakt, že sousedova kůlna zasahuje (bez Vašeho souhlasu) zčásti na Váš pozemek. Stavební úřad by měl v této souvislosti zahájit řízení o nařízení odstranění stavby (§ 129 stavebního zákona).
V souvislosti s výstavbou zděného plotu upozorňuji, že ze stavebněprávního hlediska se jedná o stavbu. Zděný plot je možné vybudovat "ve volném režimu" (tedy bez nutnosti získávat od stavebního úřadu jakékoli přivolení) pouze tehdy, jsou-li splněny tyto tři podmínky:
- jedná se o oplocení do výšky 2 m,
- toto oplocení nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím
- toto oplocení se nachází v zastavěném území či v zastavitelné ploše
(jak to vyplývá z § 79/2 písm. f) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona). Pokud by Vaše oplocení nesplňovalo některou z výše vyjmenovaných podmínek, bylo by nutné získat před jeho výstavbou příslušné přivolení stavebního úřadu (jednalo by se o územní souhlas - jak to vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 14. stavebního zákona).
2/ Pergola:
Byť to z dotazu výslovně nevyplývá, předpokládám, že máte na mysli takovou pergolu, k jejíž výstavbě nebude nutné získávat žádné přivolení stavebního úřadu.
K tomu, aby bylo možné vystavět pergolu "ve volném režimu" (tedy bez nutnosti získávat jakékoli přivolení stavebního úřadu) musí tato pergola splňovat všechny tyto podmínky:
- jedná se o stavbu do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím,
- jedná se o stavbu podsklepenou nejvýše do hloubky 3 m,
- tato stavba se nachází na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,
- tato stavba souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci,
- tato stavba neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin,
- nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderné zařízení,
- nejedná se o stavbu pro podnikatelskou činnost,
- tato stavba je v souladu s územně plánovací dokumentací,
- tato stavba je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m,
- plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po umístění této stavby bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci
(jak to vyplývá z § 79/2 písm. o) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona). Minimální odstupová vzdálenost od hranic pozemků tak činí dva metry (přičemž však musí být splněny i zbývající vyjmenované podmínky).
Pokud byste chtěli vybudovat pergolu blíže k hranici pozemků, bylo by nutné získat od stavebního úřadu územní souhlas (jak to vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 1. stavebního zákona).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Postavení pergoly u hranice pozemků - jak daleko minimálně?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.