Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním v soukromém vlastnictví budovu sloužící jako zdravotní středisko, ve kterém mám byt, garáž, sklepy, zahradu. Na zdrav. středisku skončila ordinace zubaře, 3 roky nelze sehnat dalšího, stejně asi 30 roků nefunguje část pro Červený kříž a zřejmě se chystá skončit i dětský lékař. Zůstává tedy jedna ordinace.

Je možné tento objekt změnit z objektu občanské vybavenosti na bytový dům, tak aby se prázdné prostory daly změnit na byty a samozřejmě pokračovala i zbývající ordinace. Děkuji za odpověď. Adriana.

 

ODPOVĚĎ:
Částečná změna zdravotního střediska na bytový dům bude možná tehdy, vysloví-li s tím souhlas místně příslušný stavební úřad.
V praxi by se mělo jednat o změnu v užívání stavby (§ 126 a § 127 stavebního zákona). Konkrétně dle § 126/1 a 2 stavebního zákona platí, že:
„Stavbu lze užívat jen k účelu vymezenému zejména v kolaudačním rozhodnutí, v oznámení o užívání stavby nebo v kolaudačním souhlasu. Nevyžaduje-li stavba kolaudaci … lze ji užívat jen k účelu vymezenému v povolení stavby.
Změna v účelu užívání stavby … je přípustná jen na základě souhlasu nebo povolení stavebního úřadu …“
Základní podmínkou pro schválení změny v užívání stavby je skutečnost, že zamýšlená změna musí být v souladu s územním plánem a dále samozřejmě také v souladu s obecnými požadavky na výstavbu, s veřejnými zájmy chráněnými stavebním zákonem a se zvláštními právními předpisy (§ 126/3 stavebního zákona).
Administrativní náročnost procesu schvalování změny v užívání stavby bude odvislá od toho, zda bude změna v užívání stavby vyžadovat, aby byla budova stavebně upravována či nikoli (ve Vámi popsaném případě předpokládám, že stavební úpravy budou nezbytné).
V současné chvíli Vám doporučuji navštívit místně příslušný stavební úřad a konzultovat s ním, zda bude dle jeho názoru změna v užívání Vaší stavby možná (tedy především souladná s územním plánem) a pokud ano, tak za jakých podmínek.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.