Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupil jsem stavební pozemek. Se stavbou domu jako takovou by nebyl problém. Jen mi bylo na stavebním úřadě řečeno, že je tam špatný příjezd, tudíž je třeba udělat projekt na příjezd. Příjezd vede ze silnice 1. třídy a napojuje se na obecní zpevněnou cestu, která je dlouhá asi 3 km. Na stavebním úřadě mi dále řekli, že v případě úpravy sjezdu budu muset udělat opravu sjezdu z obecní cesty na silnici 1. třídy na vlastní náklady.

Pozemek je z připojení od silnice vzdálen zhruba 400-500 m. Nicméně sjezd už je využíván neboť kousek nad mým pozemkem jsou rodinné domy. Když jsem argumentoval tím proč zrovna jenom já bych to měl hradit na vlastní náklady, když jiní majitelé pozemků a rodinných domů již cestu využívají. Tak mi bylo řečeno, že je to tzv. historický sjezd a opravy se nevztahují na domy co tam byly dřív. Chtěl bych se zeptat, jestli se dá proti tomuhle rozhodnutí bránit. Děkuji mnohokrát. Miloš.

 

ODPOVĚĎ:
Poněkud mě udivuje, že o nutnosti financovat opravu předmětného sjezdu jste byl informován stavebním úřadem – když tato agenda by měla spadat do gesce silničního správního úřadu (který ve věci pozemních komunikací sehrává roli speciálního stavebního úřadu).
Pokud se sdělením stavebního úřadu nesouhlasíte (čemuž se nelze divit), můžete stavební úřad informovat o tom, že opravu předmětného sjezdu financovat nehodláte. Následně bude nutné vyčkat reakce stavebního úřadu. Pakliže jste již podal žádost o vydání příslušného veřejnoprávního přivolení, je možné, že Vaše žádost bude stavebním úřadem zamítnuta – následně by proto bylo nutné se proti zamítavému rozhodnutí bránit (podáním odvolání či návrhem na zahájení přezkumného řízení).
Je rovněž možné, že vydání kladného rozhodnutí stavebního úřadu bude podmíněno podpisem smlouvy (či jiného obdobného závazku) o financování opravy předmětného sjezdu. I v tomto případě by mělo mít Vaše odmítnutí za následek zamítnutí Vaší žádosti (proti němuž se budete moci bránit).
Kromě výše uvedených „standardních“ způsobů obrany můžete rovněž využít i způsoby méně tradiční, a to:
- kontaktování veřejného ochránce práv:
https://www.ochrance.cz
- medializace tohoto případu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.