Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Za zahradou domu máme pozemek, který je vedený jako "trvalý travní porost". Zpravidla je využíván jako místo na procházky a venčení psů jelikož je přístupný ze zahrad. Zároveň funguje jako ochrana proti půdní erozi a vede pod ním vodovod. Pozemek má pronajaté zemědělské družstvo od soukromého vlastníka.

Družstvo pozemek v minulosti opakovaně využívalo jako ornou půdu a s tím se vyskytlo pro nás několik problémů - ztížený přístup za zahrady domů a u sousedů několik vytopených sklepů po deštích, jelikož pozemek je v mírném svahu. Pozemek posledních několik let byl zatravněn pícninami, ale nyní jej družstvo opět zoralo. Je možné pozemek, který je veden jako travní porost, využívat jako ornou půdu? Pokud ne, dá se s tím něco dělat z naší strany? Zkoušeli jsme domluvu s družstvem s argumentací, že tam má být travní porost, ale bylo nám řečeno, že pozemek byl využit jako orná půda v rámci revitalizace, což ale nedává smysl vzhledem k tomu, že porost byl zcela zničen a jako ornou půdu jej poté využívali několik let po sobě (plodiny pšenice, řepka olejka). Má smysl podat stížnost na některém úřadě nebo radnici? Děkuji za odpověď, Alexej.

 

ODPOVĚĎ:
Vámi popsaná situace není ničím neobvyklým. Je vcelku běžné, že pozemky jsou užívány v rozporu s jejich druhovým určením v katastru nemovitostí. V této souvislosti je nutné si uvědomit, že katastr nemovitostí zachycuje stav pozemků k určitému okamžiku, jejich další vývoj však již nemusí být v katastru nemovitostí zobrazen (jelikož se o něm katastrální úřad nemusí vůbec dozvědět).
Pojem „trvalý travní porost“ je v příloze katastrální vyhlášky definován následovně:
„Pozemek využívaný k pěstování trav nebo jiných bylinných pícnin, který nebyl zahrnut do systému střídání plodin a na kterém se mohou vyskytovat rozptýlené stromy a keře, případně jejich skupiny, pokud trávy a jiné bylinné pícniny i nadále převažují. “
Z § 3/2 katastrálního zákona pak vyplývá, že trvalý travní porost náleží do kategorie „zemědělské pozemky“:
„Orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady a trvalé travní porosty jsou zemědělskými pozemky. “
Vámi popsaná situace nepředstavuje dle mého názoru v podstatě protiprávní stav. Můžete se v této věci obrátit především na odbor životního prostředí obecního/městského úřadu. Mám ovšem určité pochybnosti o tom, zda bude tento úřad ochoten/schopen Vám pomoci.
Proti počínání zemědělského družstva (majícímu za následek obtěžování při výkonu Vašeho vlastnického práva či vznik škod) by bylo samozřejmě možné se bránit, ovšem soukromoprávní cestou (tedy podáním žaloby k soudu – tato žaloba by mohla být ostatně směřována rovněž proti vlastníkovi předmětného pozemku).
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 357/2013 Sb. , o katastru nemovitostí (katastrální vyhláška)
zákon č. 256/2013 Sb. , o katastru nemovitostí (katastrální zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.