Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byl byste schopen poskytnout právní rady v oblasti kolaudace, rekolaudace, udělení ev. čísla? Pořizuji si konkrétní objekt, kde bych chtěla trvale bydlet. Jedná o objekt kolaudovaný jako zahradní chata s příslušenství v zahr. kolonii, i když je lokalita dle územního plánu zde pro individuální rekreaci, není zde nyní č. ev. , objekt je formálně veden jako zahradní chata, byť splňuje všemi parametry již chatu rekreační.

Majitelé té chaty údajně využili situace a postavili tam domek, když to ještě předpisy umožňovaly. Standardně má zahradní chata velikost do 25m2 zast. plochy, dále by to měl být zahradní domek. Na souhlasu s užíváním je to ale stále chata...Potřebuji přidělit e. č. a následně chci mít na chatě trvalý pobyt. Nevím jaký je správný postup, co s tím? Jedná se i o to, že bych ráda nainstalovala na objekt solární panely. Pokud však nebudu mít č. e a trvalý pobyt, nemám nárok na dotace.

 

ODPOVĚĎ:
V první řadě Vám doporučuji navštívit obecní/městský úřad (jelikož ten dle § 31/5 zákona o obcích rozhoduje o přidělování čísel evidenčních) a informovat se u něj, zda by nebylo možné přidělit předmětné stavbě evidenční číslo již nyní.
Dle § 31/2 písm. a) a c) zákona o obcích se evidenčními čísly označují:
- stavby pro rodinnou rekreaci,
- budovy, které nevyžadují stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu.
Je otázkou, zda by nebylo možné považovat Vámi vlastněnou stavbu za budovu dle druhé odrážky (výše).
Pakliže bude odpověď obecního/městského úřadu zamítavá, konzultujte s ním, co je zapotřebí učinit pro přidělení čísla evidenčního. Předpokládám, že obecní/městský úřad Vám sdělí, že stavbu je nutné takzvaně rekolaudovat (aby se z ní stala stavba pro rodinnou rekreaci).
Následně proto navštivte místně příslušný stavební úřad a konzultujte s ním, za jakých podmínek bude možné provést tzv. rekolaudaci. Dle terminologie stavebního zákona se jedná o změnu v užívání stavby (§ 126 a § 127 stavebního zákona, popř. § 239 a násl. nového stavebního zákona, který nabude účinnosti dne 1. 1. 2024). Pakliže nebude změna v užívání předmětné stavby vyžadovat žádné stavební zásahy (a bude-li v souladu s platným územním plánem), měla by být Vaše žádost o změnu v užívání stavby stavebním úřadem bez obtíží schválena. Bude-li naopak nezbytné stavbu upravit, je nutné počítat s administrativně náročnějším procesem.
Po získání povolení změny v užívání stavby se budete moci obrátit na obecní/městský úřad s žádostí o přidělení čísla evidenčního (ve smyslu § 31a/1 písm. b) zákona o obcích).
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 128/2000 Sb. , o obcích (obecní zřízení)
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 283/2021 Sb. , stavební zákon

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.