Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme mladý pár, který si pořídil svůj první byt do osobního vlastnictví a přeje si jej zrekonstruovat. Jednou z částí rekonstrukce je i kuchyň propojená s obývacím pokojem, což byl vždy náš sen. Jelikož je mezi kuchyní a obývacím pokojem nosná zeď nechali jsme si vypracovat projektovou dokumentaci se statickým posudkem. Zde vše prošlo v pořádku, dokumentaci jsme obdrželi a zažádali jsme o stavební povolení.

Rekonstrukce ovšem nevoní sousedovi nad námi, obešel si sousedy z bytů přímo nad námi a pod námi a údajně si sehnal jejich nesouhlas s rekonstrukcí (7 bytů z 11), petici ani souhlasy jsme zatím nedostali k nahlédnutí. O zbylých 33 bytech, které jsou v domě také žádné informace nemáme, pouze o těch kteří jsou přímo nad námi nebo pod námi. Poslední části žádosti o stavební povolení je souhlas Předsedy a místopředsedy SVJ. S předsedou jsem jednal, ale jelikož obdržel tuto petici tak prý nemůže souhlas udělit i kdyby chtěl. Co s tím mohu dělat a jak se bránit?   Děkuji moc za jakoukoliv pomoc.

 

ODPOVĚĎ:
Požadavek stavebního úřadu na doložení souhlasu předsedy SVJ vychází (jak předpokládám) z § 184a/1 stavebního zákona, dle něhož platí, že:
„K žádosti o povolení změny dokončené stavby v bytovém spoluvlastnictví vlastník jednotky dokládá souhlas společenství vlastníků, nebo správce, pokud společenství vlastníků nevzniklo. “
Příliš ovšem nerozumím tomu, proč Vám bylo předsedou SVJ sděleno, že s ohledem na nesouhlas menšiny vlastníků bytových jednotek Vám souhlas dát nemůže. Pokud by o této záležitosti rozhodovalo shromáždění SVJ, postačovalo by získat nadpoloviční většinu hlasů (jak to vyplývá z § 1206/2 občanského zákoníku).
Dle § 1208 občanského zákoníku spadá rozhodování o některých stavebních úpravách společných částí bytového domu (například tedy nosných zdí) do kompetencí shromáždění SVJ. V současné chvíli Vám doporučuji obrátit se na předsedu SVJ a informovat se u něj:
- z jakého důvodu nemůže odsouhlasit Vámi navrhované stavební úpravy – tzn. jestli je tímto důvodem údajný nesouhlas menšiny vlastníků bytových jednotek (zda toto omezení vyplývá například ze stanov SVJ apod.),
- zda by nebylo možné, aby bylo o této záležitosti hlasováno na shromáždění SVJ (což můžete písemně navrhnout).
Až se Vám podaří zjistit, co vede předsedu SVJ k názoru, že souhlas Vám dát nemůže, resp. až zjistíte, zda by o této záležitosti mohlo být hlasováno na shromáždění SVJ (popř. jak o této záležitosti hovoří stanovy SVJ), můžete se na Bezplatnou právní poradnu obrátit s poddotazem.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.