Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci se jen zeptat jakým způsobem se dozvím, zda soused na sousedním pozemku dostal stavební povolení od stavebního úřadu ke stavbě domu na jeho sousedním pozemku, se kterým mám hranici pozemků, když jsem nebyla účastníkem řízení? A jak se případně proti tomu, když s tím nesouhlasím bránit. Děkuji Zina.

ODPOVĚĎ:
Pro získání informace o ne/odsouhlasení sousedova stavebního záměru stavebním úřadem je zapotřebí kontaktovat místně příslušný stavební úřad a na současný stav se ho dotázat.
Vlastníte-li pozemek, který přímo sousedí s pozemkem, na němž hodlá soused budovat nějakou stavbu, a/ měl by od Vás soused buď získat Váš písemný souhlas (v podobě podpisu situačního výkresu), anebo b/ byste se měla stát účastnicí územního a stavebního řízení.
Pokud u stavebního úřadu dosud probíhá nějaké řízení (ve věci sousedem plánované stavby), doporučuji Vám se na stavební úřad obrátit a domáhat se toho, abyste byla přibrána za účastnici probíhajícího řízení (ve smyslu § 28/1 správního řádu).
Pokud stavební úřad již sousedův stavební záměr schválil, budete se proti němu moci bránit podáním návrhu na přezkum (k nadřízenému stavebnímu úřadu – tedy krajskému úřadu). Podstatné je, jaké veřejnoprávní přivolení v této souvislosti stavební úřad vydal (zda se jednalo například o územní souhlas, souhlas s tzv. stavební ohláškou apod.).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 500/2004 Sb. , správní řád

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.