Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupili jsme zahradu o výměře 683m2. Nechali jsme si na ní postavit chatu do 25m2 a 5m výšky bez podsklepení, jelikož stojí na na betonových pilířích. Plocha pod ní tedy není nijak zastavěna a chata je spojena se zemí pouze na těchto pilířích. Musíme chatu nechat zapsat do katastru nemovitostí ČR nebo máme výjimku v rámci drobných staveb? Je to malá rekreační chata, ale je jedinou budovou na pozemku. Děkuji za odpověď. Žaneta.

ODPOVĚĎ:
Dle § 3/1 písm. b) a c) katastrálního zákona se v katastru nemovitostí evidují:
- budovy, kterým se přiděluje číslo popisné nebo evidenční, pokud nejsou součástí pozemku,
- budovy, kterým se číslo popisné ani evidenční nepřiděluje, pokud nejsou součástí pozemku, jsou hlavní stavbou na pozemku a nejde o drobné stavby.
Pro doplnění dodávám, že pojmy „budova“ a „drobná stavba“ se dle § 2 písm. l) a m) katastrálního zákona rozumí:
„… nadzemní stavba spojená se zemí pevným základem, která je prostorově soustředěna a navenek převážně uzavřena obvodovými stěnami a střešní konstrukcí,
… stavba s jedním nadzemním podlažím, pokud její zastavěná plocha nepřesahuje 16 m2 a výška 4,5 m, která plní doplňkovou funkci ke stavbě hlavní …“
Z výše uvedeného dovozuji, že Vámi vybudovaná rekreační chata je budovou, ovšem nespadá do kategorie drobných staveb.
Jedná-li se ve vašem případě o rekreační chatu, měla by být označena evidenčním číslem (jak to vyplývá z § 31/2 písm. a) zákona o obcích).
Pakliže byla Vaše chata vybudována po 1. 1. 2014, měla by se stát součástí Vámi vlastněného pozemku (tzn. že není samostatnou nemovitou věcí v právním smyslu), jak to vyplývá z § 506/1 občanského zákoníku. V takovém případě nebude Vaše chata evidována v katastru nemovitostí jako samostatná budova (jak to vyplývá z výše zmiňovaného § 3/1 písm. b) katastrálního zákona. Ovšem pozor – i přesto může být informace o Vaší chatě v katastru nemovitostí zachycena, a to jako informace o Vašem pozemku. Dle § 10/1 písm. h) katastrální vyhlášky se totiž v katastru nemovitostí o pozemku evidují:
„údaje o budově … která je součástí pozemku a která je hlavní stavbou na pozemku …“
V každém případě Vám proto doporučuji kontaktovat místně příslušné pracoviště katastrálního úřadu a ne/zbytnost zápisu informací o Vaší chatě do katastru nemovitostí s ním konzultovat.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 256/2013 Sb. , o katastru nemovitostí (katastrální zákon)
zákon č. 128/2000 Sb. , o obcích (obecní zřízení)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
vyhláška č. 357/2013 Sb. , o katastru nemovitostí (katastrální vyhláška) :

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.