Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vrátím se pár let zpět, kdy jsem ještě studovala na střední škole. V květnu roku 2009 jsem bohužel neodmaturovala, a ani v září téhož roku. Maturitu jsem složila až v zimním termínu, tedy v lednu 2010. Ale v září roku 2009 jsem nastoupila na jazykovou školu, roční pomaturitní kurz cizího jazyka, s tím, že musím nejpozději v zimním termínu maturitní zkoušku složit, aby mi zůstal status studenta.

To ale není pravda. Musela bych maturitu složit v kalendářním roce, tzn. 2009. Každopádně jsem v jazykovém kurzu normálně pokračovala do června 2010, složila i závěrečné zkoušky.   Na zdravotní pojišťovně mám vše v pořádku. Teda nejspíš teoreticky. Studentský status mám evidováný do 30.6.2010. tzn. na zdravotní pojišťovně, tedy ZP nemám žádný dluh, ale podle toho, co jsem se dočetla by to takhle být nemělo. Přece mě ale někdo na té pojišťovně jako studenta musel nahlásit? Nebo do kdy jsem měla status studenta ze SŠ? Do maturity? Můžete mi to, prosím, nějak srozumitelně vysvětlit? A poradit mi, jak to řešit? I vzhledem k tomu, že už je to tolik let? Je tam nějaká promlčecí lhůta? Co mi případně hrozí?   Vím, že neznalost zákona neomlouvá, ale chtěla bych říct, že v žádném případě nebyl můj úmysl nějakým způsobem někoho podvést. Nemůžu kvůli tomu ani spát a nevím, jak postupovat. Děkuji předem za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 7 zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění je stát plátcem pojistného na zdravotní pojištění za nezaopatřené děti - nezaopatřenost dítěte se posuzuje podle zákona o státní sociální podpoře. Podle tohoto zákona jste nezaopatřený dítětem po dobu, kdy se soustavně připravujete na budoucí povolání. Za soustavnou přípravu na budoucí povolání se v případě středoškolského studia považuje i doba školních prázdnin bezprostředně navazujících na ukončení studia - bez ohledu na (ne) úspěšnost maturitní zkoušky. Zatímco pro střední školu jste tedy přestala být studentem k 30.6.2009, z hlediska zdravotního pojištění jste byla studentem až do 31.8.2009, i když jste u maturity v řádném termínu neuspěla.
Vzhledem k tomu, že jste o září 2009 absolvovala roční pomaturitní studium cizího jazyka na jazykové škole, pokud tato škola má akreditaci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, byla jste nezaopatřeným dítětem - a tedy za Vás bylo hrazeno zdravotní pojištění - až do 30.6.2010. Takže ve Vaší situaci je ohledně zdravotního pojištění opravdu vše v pořádku a nemusíte se ničeho obávat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.