Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebovala bych poradit postup, jak podat žalobu na poškození zdraví. Můj syn začal mít v 16 letech psychické potíže. Psychiatrička mu bez jakékoliv psychodiagnostiky nasadila benzodiazepiny, na kterých se syn stal závislý. Byl to chytrý, citlivý, inteligentní kluk. Nyní po cca čtyřech letech je z něho invalidní důchodce, má za sebou desítky pokusů o sebevraždu, mravní delikty, není schopen samostatného života.

Na podkladě mé vytrvalé snahy, byl syn vyšetřen a zjištěny dvě závažné Dg. - hraniční porucha osobnosti a úzkostně depresivní syndrom. Nasazení léků s vysokou pravděpodobností vzniku závislosti mého syna i nás velmi poškodilo. Situace trvá 4 roky. Jak mám zjistit, jestli lékařka pochybila, ev. kolik času mám na podání žaloby? Kolik by stálo vypracování znaleckého posudku a soudní náklady? Děkuji za odpověď. Vlasta.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Jak mám zjistit, jestli lékařka pochybila?
V první řadě Vám doporučuji podat na postup dotyčné lékařky stížnost, a to ve smyslu § 93 a násl. zákona o zdravotních službách. V této stížnosti stručně popište, v čem spatřujete pochybení dotyčné lékařky. Tuto stížnost je zapotřebí adresovat poskytovateli zdravotních služeb, u něhož dotyčná lékařka v dané době pracovala (může se jednat například o nemocnici, byla-li tam dotyčná lékařka zaměstnána, tímto poskytovatelem však může být i přímo dotyčná lékařka, pakliže poskytovala zdravotní služby samostatně).
K této Vaší stížnosti je poskytovatel zdravotních služeb povinen se písemně vyjádřit. Nebudete-li s vyřízením stížnosti spokojena, budete se moci „odvolat“ k místně příslušnému krajskému úřadu, který v této věci zahájí šetření. V jeho rámci si krajský úřad pravděpodobně opatří nějaké odborné vyjádření – aby mohl ověřit, zda byl postup dotyčné lékařky medicínsky správný či nikoli.
Výše popsaným způsobem byste tedy mohla získat odborný názor (vtělený do rozhodnutí krajského úřadu) týkající se postupu dotyčné lékařky.
Na postup dotyčné lékařky si můžete stěžovat například rovněž u České lékařské komory:
https://www.lkcr.cz/problematika-stiznostni-agendy
Můžete si rovněž opatřit kopii zdravotnické dokumentace o poskytnuté léčbě a postup dotyčné lékařky konzultovat s jiným odborníkem.
V úvahu přichází rovněž oslovení znalce a objednání znaleckého posudku. Seznam znalců naleznete zde:
https://seznat.justice.cz
2/ Kolik času mám na podání žaloby?
Obecná promlčecí lhůta činí (u újmy na zdraví) tři roky. Je ovšem podstatné, odkdy začíná tato promlčecí lhůta běžet. V případě újmy na zdraví je výchozím okamžikem ustálení zdravotního stavu – tzn. že až od chvíle, kdy byl zdravotní stav poškozeného ustálen (což může někdy trvat i několik let, jindy jde však pouze o týdny), začíná běžet tříletá promlčecí lhůta.
3/ Kolik by stálo vypracování znaleckého posudku a soudní náklady?
Na tento dotaz není možné dát jednoznačnou odpověď.
Cena znaleckého posudku se bude odvíjet od počtu hodin, které znalec vypracováváním znaleckého posudku stráví (včetně případného vyšetření Vašeho syna, studia zdravotnické dokumentace, konzultací s jinými odborníky apod.).
Soudními náklady je soudní poplatek (jehož výše se odvíjí od toho, co je předmětem žaloby) a náklady za právní zastoupení – v tomto ohledu je důležité, na jaké ceně byste se dohodla s advokátem, popř. kolik úkonů právní služby by advokát v této věci provedl.
Před podáním žaloby Vám doporučuji vyjasnit, zda dotyčná lékařka skutečně odborně pochybila, resp. zda je to alespoň pravděpodobné (a to některým ze způsobů uvedených v odpovědi ad 1/ výše).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 372/2011 Sb. , o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.