Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítel na mně převedl nemovitost, jedná se o průmyslový objekt, kvůli finančnímu úřadu se na tuto nemovitost musel udělat znalecký odhad. Nemovitost vlastní zároveň jiný spoluvlastník, se kterým je přítel v dlouhodobém sporu. Při zadávání znaleckého posudku jsme nechtěli, aby jakékoliv informace, nebo zpracovaný znalecký odhad byl poskytnut druhému spoluvlastníkovi a o to znalkyně byla požádána.

Protože druhý spoluvlastník v dané nemovitosti bydlí, s paní znalkyní se setkal o den dříve, když si přijela nemovitost obhlídnout. Ochotně ji poskytl svůj 3 roky starý posudek na část nemovitosti, paní znalkyně - důchodkyně - byla zřejmě jím velice okouzlena, zvláště tím, že jí pomohl, protože si zřejmě s tak velkou stavbou nevěděla moc rady, tak ochotně mu slíbila, že mu opis tohoto posudku předá. Žádála jsem jí také písemně, aby tento posudek NEPŘEDÁVALA nikomu, jen zadavateli, který si službu objednal a má ji zaplatit. Navíc společník je v kontaktu s bývalou manželkou přítele (nejsou zde vyřešené ještě majetkové záležitosti ohledně SJM, nicméně tato nemovitost byla nabyta přítelem před manželstvím, takže s ní mohl nakládat podle svého). Bývalá manželka také znalkyni kontaktovala a ta jí také poskytovala informace. Chci se zeptat, je takové chování této znalkyně právně v pořádku? Mohu se nějak bránit? Nyní chce po mně uhradit dosti vysoké znalečné, já ho zaplatím a společník získá posudek zadarmo? Ona se brání tím, že si přítel fotil také posudek, který poskytl druhý spoluvlastník (ten byl ale jen na asi 1 budovu z celého komplexu). Navíc vyhrožuje, že zajde na finanční úřad a nahlásí tam, že posudek již zpracovala. Neporušila nějaký paragraf týkající se ochrany osobních údajů, mlčenlivosti nebo něco takového? Nechápu její takové jednání, je možné, že jí spoluvlastník navykládal o příteli nějaké lži, ale my jsme přeci zadavateli a ona se chová, jako by jí to měl platit ten spoluvlastník. Vyřizoval to s ní přítel, ten jí řekl, že požaduje, aby znalečné snížila, protože porušila dohodu. Můžeme odmítnout převzít tento posudek a nechat si udělat nový? Může ona po nás nějak vymáhat zaplacení znalečného, když posudek nepřevezmeme? Přítel chce, že pokud nesníží znalečné, tak si necháme udělat znalecký posudek u někoho jiného a jí nezaplatíme. Toho se ale bojím, také se mi nelíbí takové neseriózní chování znalkyně, ale nechci žádné další právní tahanice. Děkuji za rychlou radu. S pozdravem Bohumila

ODPOVĚĎ:
Jednání znalkyně není v souladu se zákonem, pokud posudek poskytla jakékoliv jiné osobě než zadavateli a zadavatel ji k tomu výslovně neudělil pokyn. Odměnu za znalecký posudek jí ale uhradit musíte a následně se po ní můžete domáhat náhrady škody, kterou Vám svým neodborným jednáním způsobila.
Doporučovala bych Vám se v tomto obrátit na advokáta - seznam na www.advokatikomora.cz, kterému k posouzení předložte jak vyúčtování znalkyně (advokát by měl být schopen posoudit, zda částka za naúčtované úkony znalkyně je odpovídající odvedené práci), tak zkonzultujte případný nárok na náhradu škody (i nemajetkové) způsobené neodborným jednáním při zpracování posudku.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Předání posudku, odhadu nemovitosti jiné osobě než zadavateli - jde o porušení zákona?
  • Má právo na posudek odhadu nemovitosti někdo jiný než zadavatel?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.