Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dotaz se týká exekvaturu. Momentálně se snažím soudní cestou získat povolení se přestěhovat se svými dětmi z Velké Británie zpět do ČR. Soud mi doporučil před plánovaným brexitem získat informace o exekvaturu, který prý bude potřeba v případě, že mi v procesu soud vyhoví a Británie odejde z EU planovaného 29. března. Jakým způsobem se tento proces zajišťuje? Chápu dobře, že jde o registrační proces? A v jakém časovém ramci a kde je možnost ho zajistit?

Doplňuji, že exequatur je česky "Doložka vykonatelnosti." Je to potvrzení cizího soudu, v tomto případě českého, že bude respektovat rozsudek soudu jiné země, tedy konkrétné britského. Prozatím nebyl exequatur v rámci EU potřeba.
Bylo mi řečeno, že Doložku vydává soud, popřípadě notář, a měla by být možnost si ji nechat vystavit i dopředu.
Možná pokud mi tedy budete schopni poradit více o Doložkách v ČR, mohla bych najít cestu, jakou s bristkým soudem soudem spolupracovat. Děkuji, Simona

 

ODPOVĚĎ:
Uznání a výkon cizích rozhodnutí upravuje zákon č. 91/2012 Sb. o mezinárodním právu soukromém. Podle § 14 tohoto zákona rozhodnutí soudů a úřadů cizího státu mají v České republice účinnost, jestliže podle potvrzení příslušného cizího orgánu nabyla právní moci a byla-li uznána českými orgány veřejné moci. Podle § 16, odst. 2 téhož zákona se cizí rozhodnutí v ostatních (nemajetkových) věcech uznávají na základě zvláštního rozhodnutí, jestliže tento zákon nestanoví, že se cizí rozhodnutí uznávají bez dalšího řízení. Bez dalšího řízení se podle § 58 uznávají pravomocná cizí rozhodnutí ve věcech výchovy, výživy a péče o nezletilé a v jiných věcech, které se jich týkají, vydaná ve státě, jehož občanem je dítě cizí státní příslušnosti nebo v němž má takové dítě obvyklý pobyt a všichni účastníci jsou cizinci.
I v případě, že se cizí rozhodnutí uznávají bez dalšího řízení, lze je na návrh uznat zvláštním rozhodnutím. Vyslovit uznání je oprávněný místně příslušný okresní soud, který je obecným soudem toho, kdo uznání navrhuje, jinak okresní soud, v jehož obvodu nastala nebo může nastat skutečnost, pro kterou má uznání význam. Soud o uznání rozhoduje rozsudkem, jednání nemusí nařizovat. Pokud se na Vaši situaci ustanovení § 58 nevztahuje nebo pokud chcete mít zkrátka jistotu, že bude vše v pořádku, doporučuji podat k okresnímu soudu v místě Vašeho bydliště v České republice návrh na prohlášení vykonatelnosti. K návrhu samozřejmě přiložte pravomocné rozhodnutí britského soudu.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Přestěhování matky s dítětem ze zahraničí do ČR a soudní exeqatur (doložka vykonavatelnosti)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.