Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

10/2020 jsem byl v Portugalsku na dovolené cca na 10 dní, na celou dobu jsem měl tam pronajaté auto. Všechno v pořádku, po návratu po několika málo měsících dorazil účet za dálniční mýtné (od společnosti EPCplc), ca. 80 EUR. V pořádku, ihned jsem zaplatil, a čekal, že mám vše z krku. Po více než 3 (!!! ) letech, cca 11/2023 dorazila od stejné společnosti další faktura na nezaplacené mýtné, jehož součástí byla i jakási pokuta, celkem cca. 145 EUR.

Kontaktoval jsem firmu, doložil jsem, že jsem již mýtné před lety zaplatil. Firma mi ale jen tvrdí, že se jedná o jiný případ, i když jde o přesně stejné období a stejné auto (identická SPZ). Nikdy mi nebylo vysvětleno, jaké další dálniční poplatky a pokuty to jsou, proto se mi do placení nechce, již jsem jednou a řádně zaplatil. Můj hlavní dotaz zní: Může se mi firma ozvat i více než 3 roky po tom, co jsem odjel z Portugalska? Bez předchozího upozornění? Není tam nějaká promlčecí doba, resp. nějaká lhůta, do kdy mi faktura musí být zaslána, abych byl povinen jí zaplatit? Ta faktura totiž přišla již rovnou s jakousi pokutou. Já jsem ale o nějakém nezaplaceném mýtném do té doby neměl šanci se dozvědět. Proto ani nesouhlasím s tím, že nějaké mýtné zůstalo nezaplacené. Předem díky za odpověď, Pravoslav.

 

ODPOVĚĎ:
Na Váš dotaz: "Může se mi firma ozvat i více než 3 roky po tom, co jsem odjel z Portugalska? " nejsem schopen odpovědět, jelikož portugalský právní řád je pro mne španělskou vesnicí.
Souhlasím s Vámi v úvaze, že postup dané firmy je velmi zvláštní. Není-li firma schopna Vám jasně vysvětlit (a doložit), za jaké porušení pravidel jsou Vám údajně dlužné mýtné a pokuta účtovány, doporučuji Vám s platbou zatím posečkat. Firmě můžete samozřejmě napsat, že tento údajný dluh neuznáváte a považujete ho navíc za promlčený.
Je důležité, o jakou pokutu se jedná - zda je tato pokuta uložena nějakým portugalským veřejnoprávním orgánem (pak by mohla být promlčecí lhůta delší), anebo zda jde o nějakou smluvní pokutu (tam by měla být aplikována běžná občansko/obchodněprávní úprava).
Pro získání relevantních informací Vám doporučuji kontaktovat zastupitelský úřad Portugalské republiky v České republice:
https://mzv.gov.cz/jnp/cz/o_ministerstvu/adresar_diplomatickych_misi/cizi_urady_pro_cr/portugalsko_velvyslanectvi_portugalske.html
Dále se můžete pokusit vyhledat českého advokáta, který se orientuje i v portugalském právu:
www.advokatikomora.cz
(a vše s ním konzultovat).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.