Počet stránek ve webu: 43.418

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 24.9.2024 mi byl doručen dopis od správy sociálního zabezpečení, že jsem nebyla zastižena při kontrole práce neschopnosti, a tady to začíná být velmi složité. Prvně, na dokumentu, který mi ze sociálky přišel je chybné jméno, příjmení souhlasí, dále je uveden pouze rok narození, nikoli celé datum, jako datum kontroly je uveden den 17.4.2024.

V tomto datu jsem ale nebyla na neschopence. Já jsem tedy na příslušný úřad zavolala a tam mi řekli, že v jejich systému je napsáno, že kontrola proběhla dne 17.9.2024. Dne 17.9. jsem skutečně na nemocenské byla, byla jsem i doma, ale bydlím v rodinném domě, který není v mém vlastnictví, pronajímám si pouze bytovou jednotku. Před domem je předzahrádka a plot. Nikdo, kromě majitelky není označen na poštovní schránce a nemáme zvonky. Na sociálce mi poradili, abych zavolala doktorce a zeptala se, zde uvedli do nemocenské mé telefonní číslo. Provedla jsem a sestra mi odpověděla, že jsem neuvedla, že nejsem označena, že na adrese bydlím a že jsem neuvedla, že chci uvést i telefonní číslo. Již v minulosti jsem ale tuto situaci v ordinaci doktora, ale jiné sestře sdělila, a nebyla jsem informována o tom, že je potřeba tuto informaci sdělovat pokaždé znova. Údajně z důvodu ochrany GDPR. Můj dotaz tedy zní, jak mám dále postupovat. Dotyčný úředník napsal mylné údaje, dne 17.4. jsem nemocná nebyla, na druhou stranu formuláře se má vyjádřit doktor a já, kde doktor hodlá uvést, že jsem na nemocenské nebyla a mám důkaz z práce, že jsem byla v práci. Může ale sociálka poslat papír o nezastižení znova se správnými údaji? A co mám dělat tedy potom, když jsem nevěděla, že se na nemocenskou automaticky nepropisuje telefonní kontakt, i když jsem na to již jednou upozorňovala. A jak je to prosím s kontrolou od sociálky, nemůže provádět kontroly až od 15. kalendářního dne co nemocenská probíhá? Prosím, vyjádřete se vlastně na dva případy. Na formuláři špatné jméno a datum 17.4. kdy jsem nemocná nebyla, ale byla jsem nemocná 17.9., ale to zase mají napsané jen na sociálce v počítači. Děkuji za pomoc. S přáním hezkého dne, Sára.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) uvedla v oznámení o provedené kontrole nesprávné údaje - zejména chybné datum kontroly - můžete samozřejmě Vy i Váš ošetřující lékař reagovat sdělením, že jste v uvedený den nebyla v pracovní neschopnosti. Pracovník ČSSZ, který tuto záležitost vyřizuje, si ale samozřejmě uvědomí, že se dopustil tzv. písařské chyby (ty se bohužel někdy vyskytují například i v rozhodnutí soudu) a pošle novou žádost o vyjádření - tentokrát již se správnými údaji. Sdělením, že jste v den kontroly nebyla v pracovní neschopnosti, tedy jen oddálíte řešení současné nepříjemné situace.
Paragraf 64 odst. 1 písm. b) zákona č. 187/2006 Sb. , o nemocenském pojištění říká, že pojištěnec, který je dočasně práce neschopný, je povinen umožnit příslušnému orgánu nemocenského pojištění a v rozsahu uvedeném v § 65 odst. 2 písm. c) též zaměstnavateli kontrolu dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce a poskytnout nezbytnou součinnost k provedení této kontroly, zejména označit potřebnými údaji místo pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti tak, aby bylo možné tuto kontrolu provést; při této kontrole je dočasně práce neschopný pojištěnec povinen prokázat svou totožnost a předložit rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti.
Je tedy Vaší povinností, aby místo Vašeho pobytu během pracovní neschopnosti bylo označeno - ideálně zvonkem s jmenovkou. Jestliže místo pobytu označeno nebylo a není nikdo, kdo by Vám mohl dosvědčit, že jste se tam v době kontroly nacházela (například majitelka objektu), můžete se pokusit celou situaci vysvětlit s tím,, že jste doma byla, ale nedopatřením nebylo uvedeno Vaše telefonní číslo, přestože při předchozích pracovních neschopnostech jste o jeho uvedení žádala.
Během prvních 14 dní pracovní neschopnosti může provádět kontrolu Váš zaměstnavatel nebo může zaměstnavatel dát podnět k tomu, aby kontrolu provedla ČSSZ. Pokud se jednalo o kontrolu na popud zaměstnavatele, bude ČSSZ o výsledku kontroly informovat také Vašeho zaměstnavatele. Jestliže neprokážete, že jste byla doma a neporušila jste režim dočasně práce neschopného pojištěnce, může s Vámi zaměstnavatel celou situaci řešit podle zákoníku práce - snížit Vám či odebrat náhradu mzdy za prvních 14 dní nemoci nebo v krajním případě dát výpověď.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.