Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

29.4.2019 jsem náhodně v pracovním stole své dcery (r. 2002) našla dopis z Dopravního podniku města Brna, ze 25.10.2018, konkrétně výzvu k úhradě částky 10.649 Kč. Na základě tohoto dopisu, dcera osobně navštívila DPMB a oni s ní sjednali splátkový kalendář (500 Kč měsíčně). Dcera zaplatila dvě splátky, poslední v prosinci 2018.

ned jsem na DPMB volala a ptala se, jak je možné, že mne o této vzniklé situaci neinformovali, když u zřizování dceřiné průkazky na MHD jsem byla já osobně a vyžádali si rodný list dcery a můj OP. Bylo mi řečeno, že tam kde se průkazky registrují, je jiné oddělení (tzn. o patro níž) a že kontakty na rodiče nezletilých neevidují. Poplatek, který tam dcera již uhradila, je za přestupek z roku 2015.
Je toto možné, aby DPMB se obracel na žáka základní školy s takovým dluhem a uzavíral s ním splátkový kalendář? Bez toho, aby to věděli rodiče, kteří to logicky budou platit? Jak v této věci postupovat a kam se obrátit? Jak dalece zpětně může DPMB žádat úhradu? Podotýkám, že nepřišla ani jedna upomínka k zaplacení. Děkuji, Petra

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je dcera nezletilá, rozhodně není v pořádku, že s ní byl sjednán splátkový kalendář, neboť jako nezletilá ho ani nemohla platně uzavřít. Doporučuji písemně kontaktovat DPMB s žádostí o vysvětlení, případně se obraťte na Magistrát města. Úhradu zpětně lze žádat tři roky, poté je dluh promlčen. Pokud by se dopravní podnik obrátil s žalobou na soud, argumentujte tím, že jako rodiče jste nebyli informováni a soud by neměl přiznat žádné příslušenství, tedy úroky ani náklady, pouze skutečnou dlužnou částku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.