Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Jsem majitelkou NEVEŘEJNÉ účelové komunikace, která je opatřena oficiálním zákazem vjezdu bez dodatkové tabulky. Je možné, aby mi obecní úřad zakazoval vjezd na tuto cestu? Údajně zákaz vjezdu platí i pro majitele, protože se jedná o zákaz vjezdu všech vozidel. Smím já, jakožto vlastník a lidé, kteří jsou u mne v nájmu cestu užívat na základě mého souhlasu?

Zákaz vjezdu odstranit nechci, protože už nyní je moje cesta neustále využívána širokou veřejností i přes můj nesouhlas. Bohužel úřad podněty neřeší a jde proti mně. Děkuji za Váš čas.

 

ODPOVĚĎ:
S informacemi, které jste se dozvěděla od obecního úřadu, lze souhlasit – dopravní značení platí pro každého účastníka silničního provozu (vlastníka účelové komunikace nevyjímaje). Konkrétně dle § 4 písm. c) zákona o silničním provozu je při účasti na provozu na pozemních komunikacích každý povinen:
„řídit se světelnými, případně i doprovodnými akustickými signály, dopravními značkami, dopravními zařízeními a zařízeními pro provozní informace“
Jiná situace by nastala tehdy, pokud by byla Vámi vlastněná veřejně nepřístupná účelová komunikace osazena dopravní značkou přímo Vámi. Na tyto případy se totiž vztahuje § 77a zákona o silničním provozu, dle jehož odstavců 1 a 3 platí, že:
„Místní … úpravu provozu … umisťuje na účelové komunikaci, která není veřejně přístupná, její vlastník. Vlastník pozemní komunikace oznámí umístění místní … úpravy provozu … do 5 pracovních dnů obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností.

Od místní … úpravy provozu na účelové komunikaci, která není veřejně přístupná, se účastník silničního provozu může odchýlit na základě předchozího souhlasu vlastníka účelové komunikace, není-li tím ohrožena bezpečnost silničního provozu. “
Za těchto podmínek by tedy bylo skutečně možné, abyste některým lidem dovolila zákazovou dopravní značku nerespektovat. Jedná-li se však o oficiální dopravní značení (jak v dotazu uvádíte), nelze výše citovaný § 77a zákona o silničním provozu aplikovat.
Ve Vašem případě se jako nejvhodnější řešení jeví požádat o doplnění zákazové dopravní značky vhodnou dodatkovou tabulkou – ideálně ve smyslu „s výjimkou dopravní obsluhy“, jelikož tato dodatková tabulka umožňuje vjezd komunálních a podobných služeb, vozidel přepravujících osobu těžce zdravotně postiženou, vozidel taxislužby a vozidel, jejichž řidiči, provozovatelé nebo přepravované osoby mají v místech za značkou bydliště, ubytování, sídlo nebo nemovitost (k tomu více v příloze č. 6 vyhlášky č. 294/2015 Sb.).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 361/2000 Sb. , o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)
vyhláška č. 294/2015 Sb. , kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.