Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Lze zrušit trvalý pobyt osobě v tomto případě: Matka (majitel nemovitosti) chce zrušit trvalý pobyt své plnoleté dceři (ta žije v bytě matky již od dětství, žádnou smlouvu apod. spolu nemají). Dcera se v současnosti nechce odstěhovat, tak chce matka zrušit její trvalý pobyt. Pokud vím, musejí být splněny určité podmínky pro zrušení trvalého pobytu, ale v tomto případě dcera platí své matce pravidelně nájem. Trvale v bytě bydlí, dokonce zaplatila (i když malou) část bytu pro převod do osobního vlastnictví (OV) matky (původně družstevní byt).

Stravu a podobně si platí dcera sama (již po skončení studií), dokonce i finančně matce přispívala. Je tedy možné ze strany matky zrušit "ihned" trvalý pobyt dceři, když se dcera v současnosti odstěhovat nechce (ale nemá žádné vlastnické právo)? Příp. co může dcera v tomto případě dělat? Původně byla s matkou dohodnuta, že si pořídí vlastní bydlení (ale až za několik let), ale matka chce zrušit trvalý pobyt ihned. Pokud by matka na příslušném úřadě podala tuto žádost, může se dcera nějak bránit? Případně jak dlouho může celá situace trvat, pokud by matka dala dceru k soudu s žalobou na vyklizení nemovitosti?
Děkuji, Anežka

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je dcera plnoletá, matka ji svévolně nemůže zrušit trvalý pobyt. Ten si totiž musí nahlásit každý zletilec sám a to na kterémkoliv úřadě s evidencí obyvatel.

Pokud se jedná o dceru, tak je to osoba dlouhodobě žijící ve společné domácnosti a proto má také svá práva k nemovitosti. Matka by tedy jednala protiprávně, pokud by chtěla dceři zamezit v užívání společné domácnosti.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vliv dlouhodobého žití potomka na trvalý pobyt, trvalé bydliště u rodičů, rodiče, otce, matky
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.