Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je možné v odvolání proti nepřijetí na nespádovou ZŠ uvést námitku, že se domnívám, že došlo k přijetí dítěte, které do spádové oblasti ZŠ patří jen díky tomu, že rodiče účelově přehlásili jeho trvalé bydliště. Je tohle možné vzít v úvahu, jako pochybení v rámci správního řízení o přijetí?

Jaké námitky v odvolání budou směřovat k ověření, zda byly přijaty děti, které splňují kritéria zápisu?
Jakým způsobem se určuje pořadí nespádových děti při odvolání proti nepřijetí? Umožňuje zákonná úprava, aby se na dodatečné volná místa (přijatí žáci nepotvrdí zápisový lístek) z uchazečů, kteří pošlou odvolání losovalo? Jaký je správný postup školy při odvolání, pakliže má dodatečně volná místa a zároveň desítky odvolání rodičů nepřijatých nespádových dětí?
Děkuji, Jana

 

ODPOVĚĎ:
Postup školy při výběru uchazečů není konkrétně předepsán školským zákonem. Jak koneckonců hovoří ustanovení § 165 tohoto zákona, je v intencích ředitele školy, jakým způsobem probíhá přijetí uchazečů, jaká stanoví kritéria k přijetí, apod. Jaká kritéria jsou stanovena konkrétní školou, Vám může škola sdělit na základě zákona č. 106/1999 Sb. , o svobodném přístupu k informacím. O přijetí/nepřijetí uchazeče vydává ředitel školy rozhodnutí, proti kterému se můžete odvolat u školské rady, která dle ustanovení § 167 a 168 školského zákona schvaluje i kritéria přijetí či nepřijetí uchazečů. U tohoto orgánu můžete vznášet i Vaše připomínky, stížnosti apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.