Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj problém se týká ochrany majetku, rodinného domu v osobním vlastnictví. Dům jsme s manželem postavili 2014 v zaniklé osadě, kterou vede cesta (ve vlastnictví obce) ke kamennému lomu. Nyní asi po dvaceti letech se nový majitel rozhodl obnovit v tomto lomu těžbu.

Bohužel stávající komunikace je dle našeho laického názoru technicky nevyhovující k tomu, aby byla využívána k pravidelné přepravě kamene z lomu prostřednictvím nákladních aut (nejedná se ani o silnici I či II řádu, v katastru je uvedena jako ostatní komunikace). S úřednicí příslušného úřadu se nám bohužel nepodařilo nic vyřešit. Jen nám sdělila, že cesta je uvedena v pasportu místních komunikací jako účelová komunikace a smí být tímto způsobem využívána. Jde nám ale o technický stav komunikace, jelikož náš dům přímo s touto komunikací sousedí (cca 1 m od cesty) bojíme se, že by nákladní auta narušila statiku našeho domu. Po konzultaci se starostou jsme zjistili, že v zájmu obce není cestu technicky vybavit. Starosta obce ani netuší, jaký je záměr majitele lomu. Komunikace s majiteli lomu je nulová. Zatím neprojevili zájem cokoliv s námi řešit. Jak máme tedy právně postupovat dál? Máme právo na bezplatné provedení statického průzkumu cesty a po kom jej požadovat? A vztahuje se zákon č. 106/1999 o svobodném přístupu k informacím také na majitele lomu, jsou povinni na základě písemné výzvy poskytnout informace o záměru těžby? Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.  

 

ODPOVĚĎ:
Úřednice, která Vám sdělila, že účelová komunikace je vedena v pasportu komunikací, nemůže trvdit, že je tato komunikace určena k přepravě automobily nad 3.5 t, neboť to odporuje znění § 7 odst. 1 zákona č. 13/1997, kde je doslova uvedeno, že účelová komunikace je pozemní komunikace, která slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí nebo ke spojení těchto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo k obhospodařování zemědělských a lesních pozemků. Cesta k lomu a s tím spojená doprava za účelem těžby, nespadá do žádné z výše uvedených kategorií. Proto jakékoliv jiné využití účelové komunikace je protiprávní a vy máte možnost žádat po příslušném odboru dopravy, aby tuto komunikaci označil zákazovou značkou pro vozidla nad 3,5 t. Pokud by toto neprovedl, máte možnost se buď odvolat k příslušnému krajskému úřadu, nebo podat na správní orgán správní žalobu u příslušného krajského soudu. Soud pak může rozsudkem správnímu orgánu nařídit, aby tuto povinnost splnil. Na základě zákona č. 106/1999 Sb. je povinným subjektem k podání informace pouze ten, jež plní veřejnoprávní funkci, proto, pokud je vlastníkem lomu soukromá právnická či fyzická osoba, není povinována Vám podávat informace podle tohoto zákona. Statický průzkum si můžete nechat vypracovat, ovšem je otázkou, vzhledem k výše uvedenému, zda to není zbytečné, neboť v tomto případě se jedná o jasný případ nezákonného využívání účelové komunikace, bez potřeby dokládání vlivu na statiku domu. Pokud byste si chtěli nechat udělat posouzení vlivu nákladní dopravy na statiku Vašeho domu, pak ale počítejte s tím, že to bude na Vaše náklady.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Obnovení těžby kamene, cesta k lomu u rodinného domu - vyjádření statika k jízdě nákladními vozidly
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.