Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V naší obci jsem jedním z devíti členů zastupitelstva. 9.11.2022 na veřejném zasedání jsme měli projednávat uzavření smlouvy o smlouvě budoucí na prodej dvou pozemků. Paní starostka již měla připraveny smlouvy pro nové dva zájemce o tyto pozemky. Tento bod se nám podařilo dočasně odložit, jelikož se domníváme, že nebyl dodržen paragraf 39 odstavec 1 Zákona o obcích.

Podle nás by se mělo jednat o záměr obce prodat pozemky, který by měl po dobu 15 dnů být veřejně vyvěšen, což se ale v tomto případě nestalo. Dále si úplně nejsem jistý, zda obec může uzavírat smlouvu o smlouvě budoucí na pozemek, který není ve vlastnictví obce. jedná se totiž o pozemky, které mají zatím dle výpisu z katastru nemovitostí stále své původní majitele. Tito původní majitelé nedodrželi dle smlouvy termín realizace stavby a budou pozemky vracet obci za cenu, kterou zaplatili. Můj dotaz tedy zní:   Musí být veřejně vyvěšeno, že obec nabízí k prodeji tyto pozemky? Může je obec vůbec nabízet pokud zatím nejsou ve vlastnictví obce? Musí být stanoveny případná kritéria podle kterých se budou vybírat nový majitelé pozemku nebo se můžou pozemky prodat těmto dvěma zájemcům bez jakýchkoliv kritérií? V příloze zasílám jednu ze dvou připravených smluv o smlouvě budoucí. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

 

ODPOVĚĎ:
Při prodeji pozemků musí být postupováno dle zákona o obcích, je tedy nutné záměr prodeje zveřejnit. Součástí zveřejnění záměru prodeje pozemků by měly být i kritéria, podle kterých bude vybrán zájemce o pozemky.


Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může starosta upřednostnit konkrétní subjekt při prodeji obecního pozemku?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.