Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.67 (3 hlasů)

Ke staršímu domu jsme 1998 na základě stavebního povolení přistavovali větší garáž s dílnou a pak ještě á 15m2 navazující, pod jednou střechou "trucovnu". Vedlejší pozemek 2017 koupili lidé, kteří začali sousedství udáním, že co jim na naší garáži nesedí a taky, že "trucovna" je na černo. Tím jsem se úspěšně prokousal už sám, protože rodiče zemřeli a stal jsem se 1. stavebníkem.

Ta garáž je celou dobu nedokončená, i když vypadá spíš hotová, ale bez elektriky atd. Celou dobu užívaná, je v ní rozebrané auto a je prostě zaskládaná věcmi. Při kontrole stavebním úřadem SÚ iniciovanou udáním sousedů 2017, tady pánové ze SÚ mluvili, fotili, pokutu jsem ale nedostal a trucovnu dodatečně povolili.   Teď se ale něco chystá, protože jsme se, se sousedy blíže koukli na jednu obecní stavbu, která nám neudělá vůbec dobře, a mám indicie, že se SÚ chystá po 5-ti letech ke mě na novou kontrolu. Jeden co dělá stavařinu mi naznačil, že v novele stavebního zákona 2018 je vlastně přestupek za užívání stavby vypuštěný a že garáž užívat mohu. Někde jsem vyčetl, že je i nějaká promlčecí lhůta, ale zase pokutu jsem nedostal, tak v tom mám malinko zmatek. Poradíte prosím?

 

ODPOVĚĎ:
Aktuálně platný stavební zákon zná dva přestupky související s užíváním nezkolaudované stavby. Jsou zakotveny v § 178/1 písm. e) a f) stavebního zákona, dle nichž se fyzická osoba dopustí přestupku, pokud:
„v rozporu s § 119 odst. 1 užívá stavbu, kterou lze užívat pouze na základě kolaudačního souhlasu nebo kolaudačního rozhodnutí, bez zajištění zkoušek nebo měření a jejich vyhodnocení, nebo takové užívání umožní jiné osobě,   v rozporu s § 119 odst. 1 užívá stavbu bez kolaudačního souhlasu nebo kolaudačního rozhodnutí, nebo takové užívání umožní jiné osobě“.
Ve Vašem případě je tedy nutné zodpovědět otázku, zda bylo k započetí s užíváním Vaší garáže nezbytné získat od stavebního úřadu kolaudační rozhodnutí/souhlas. V této souvislosti je pro Vás výhodné vyjít z posledního znění § 119/1 stavebního zákona (tedy po významné novele, která pravidla pro užívání staveb rozvolnila). Dle tohoto ustanovení platí, že:
„Dokončenou stavbu … uvedenou v § 103 odst. 1 písm. f) bodech 4 až 8, nebo stavbu, u které postačí ohlášení stavebnímu úřadu podle § 104 odst. 1 písm. a) až d) a k) … nebo pokud vyžaduje stavební povolení, a jedná-li se o
a) stavbu veřejné infrastruktury,
b) stavbu, jejíž vlastnosti nemohou budoucí uživatelé ovlivnit,
c) stavbu, u které bylo stanoveno provedení zkušebního provozu,
d) změnu stavby, která je kulturní památkou,
e) vodní dílo podle § 15a odst. 3 vodního zákona,   lze užívat pouze na základě kolaudačního souhlasu, nebo kolaudačního rozhodnutí ...“
Z výše uvedeného usuzuji, že garáž do výčtu povinně kolaudovaných staveb nespadá – je tudíž možné jí užívat bez předchozího získání kolaudačního souhlasu/rozhodnutí. Z toho vyplývá, že výše uvedených přestupků jste se dopustit nemohl.
Stavební úřad by mohl kontrovat tvrzením, že dle právních předpisů účinných v době vzniku předmětné garáže byla její kolaudace nezbytná (což je poměrně pravděpodobné). V takovém případě by Vaše odpovědnost za přestupek vznikla – jedním dechem je však nutné dodat, že by již byla poměrně pravděpodobně promlčena (jelikož přestupku jste se mohl kontinuálně dopouštět pouze do doby, kdy povinnost získat kolaudační souhlas/rozhodnutí na základě novely stavebního zákona odpadla).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.