Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před více než 2 roky (nyní 5/2024) jsem koupil byt v Karlových Varech v ochranné památkové zóně. Jsou v něm cca 5 let stará plastová okna, která nebyla při realizaci schválená památkáři. Hrozí mi nějaká pokuta nebo výzva k výměně nebo jiný postih od památkářů? Byt jsem kupoval v dobré víře, že je vše v pořádku. Děkuji, Oldřich.

ODPOVĚĎ:
Pokutě ze strany památkářů byste se mohl vystavit tehdy, pokud byste výměnu oken provedl sám (§ 39/1 písm. g) zákona o státní památkové péči) – to však není Váš případ. Samotné užívání plastových oken (byť instalovaných protiprávně, resp. bez souhlasu orgánu státní památkové péče) by ze strany orgánů státní památkové péče pokutováno být nemělo.
Je ovšem možné, že k výměně oken (resp. k odstranění protiprávně instalovaných plastových oken) budete vyzván místně příslušným stavebním úřadem – jelikož tato stavební úprava byla provedena bez jeho souhlasu a jedná se tak o tzv. černou stavbu.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 20/1987 Sb. , o státní památkové péči

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.