Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám čtyři děti. Nedávno jsem přepsal (daroval) na mojí jednu dceru dům a zahradu. Udělal jsem to sám bez notáře. Katastrální úřad dal asi 3 týdny na pozemky plombu a potom mně došel zápis, že je to převedeno. Takovým způsobem bych chtěl převést za života zbylý majetek na ostatní 3 děti.

Nevím ale, jestli to jde převést najednou a zaplatit pouze 2.000 Kč na katastru nebo musím s každým dítětem udělat zvláštní smlouvu a třikrát na katastru platit? Jedná se o pozemky, většinou orná půda, není v tom žádná stavba. Děkuji za odpověď. Štěpán.

 

ODPOVĚĎ:
Nic nebrání tomu, abyste uzavřel jedinou darovací smlouvu, v jejímž rámci budete Vy figurovat jako dárce a Vaše tři děti jako obdarovaní, přičemž každému z obdarovaných touto smlouvou darujete jiný pozemek.  

Správní poplatek (ve výši 2.000,- Kč) se hradí za přijetí jednoho návrhu na zahájení řízení o povolení vkladu. Správní poplatek se tedy nevybírá za každou provedenou změnu (například za každý převod vlastnického práva), nýbrž za každý návrh na vklad (podaný formulář). K jednomu návrhu na vklad (formuláři) se pak váže vždy jedna vkladová listina (typicky smlouva).

Mělo by být tudíž možné:
- uzavřít jednu darovací smlouvu s Vašimi třemi dětmi,
- podat u místně příslušného pracoviště katastrálního úřadu jeden návrh na vklad (jehož přílohou bude vkladová listina – darovací smlouva a jehož předmětem bude několik převodů vlastnického práva z Vás na Vaše děti).
Za výše popsaných podmínek byste měl uhradit pouze jeden správní poplatek (přestože účastníky vkladového řízení budete Vy i Vaše tři děti), jelikož budete podávat pouze jeden návrh na vklad.
Pro získání naprosté jistoty Vám doporučuji kontaktovat místně příslušné pracoviště katastrálního úřadu a tuto otázku s ním konzultovat. Právní názor katastrálního úřadu pro Vás bude určující.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.