Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupili jsme pozemek vedený jako orná půda. Na katastru jsme nechali změnit ornou půdu na trvalý travní porost (dříve pastvina), abychom pozemek mohli oplotit. V územním plánu je ale pozemek stále veden jako “pole” nikoliv jako “louky a pastviny”. Co tedy platí, co je nadřazené a čím se máme řídit? Územní plán říká, že pole není možné oplotit, pastvinu ano. Náš pozemek je v územním plánu jako pole, v katastru ale jako pastvina. Děkuji Vám za informaci.

ODPOVĚĎ:
Vámi popisovaný rozpor je pouze zdánlivý. Je nutné si uvědomit, že katastr nemovitostí a územní plán mají zcela odlišné účely.
V katastru nemovitostí jsou zaznamenávány údaje o pozemcích tak, aby co nejvíce odpovídaly skutečnosti. Pokud na Vámi vlastněném pozemku existuje pastvina, bylo naprosto v pořádku změnit druh tohoto pozemku na trvalý travní porost (jelikož to odpovídá jeho skutečnému stavu).
Účelem územního plánu je nastavit pravidla pro budoucí rozvoj určitého území. Autor (zadavatel) územního plánu tak jeho prostřednictvím sděluje, jak by si představoval budoucí vývoj daného území. Tyto plány (vize) mohou být naplněny, ovšem nemusí (to ostatně záleží rovněž na rozhodnutí vlastníků pozemků na daném území). Úkolem územního plánu tak není zachycovat současný stav území, nýbrž zobrazovat jeho budoucí (naplánovaný) vývoj.
Ve Vašem případě by tak měl být klíčový údaj vedený v katastru nemovitostí, jelikož zachycuje aktuální stav daného pozemku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.