Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Kdy se jedná o vydírání? Jeden člověk o mě ví něco, co nechci aby se dozvěděl druhý člověk. Více jak týden mně první člověk deptá a vyhrožuje ve zprávách přes whatsapp, že už to brzy přijde, že všechno oznámí druhému člověku. Nadává mi a uráží mě. Mám uložený celý chat, kde je vidět z jakého telefonního čísla je psáno.

27.4.2019 mi napsal, že se můžu vykoupit a chce 10.000. Je to trestný čin? Dá se proti tomu nějak bojovat a mám nějakou šanci? I když peníze předám osobně a nebudu je posílat přes účet? Stačí mi komunikace na WhatsApp? Myslím si, že toto dělá dlouhodobě a nejsem první oběť. Je státní zaměstnanec a pracovně sleduje na kamerách město a získané informace dále využívá. Moc děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 175 trestního zákoníku se jedná o vydírání, pokud někdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy nutí, aby něco konal, opominul nebo trpěl. Pokud se jedná o státního zaměstnance a informace si zjišťuje z různých rejstříků přístupných pouze státním zaměstnancům, dopouští se dále trestných činů neoprávněného nakládání s osobními údaji a poškozování cizích práv.

Doporučuji obrátit se neprodleně na Policii ČR a uvedenému člověku nic neplatit. Policie si sama vyhodnotí, jaké trestné činy uvedeným jednáním páchá.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.