Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Je možné nějak se bránit proti vynešení příspěvku z Facebook skupinky, která je uzavřená, třetí osobě. A dále by mě zajímalo, jak si obstarat důkazy, že mě soused neustále slovně napadá a uráží. Vím že nahrávání druhé osoby je nelegální a mohl by to proti mě použít. Sleduje mě, kdykoliv je chlap nebo někdo u nás doma, tak se nic neděje.

Využívá situace, kdy ví, že nemám nikoho vedle sebe, aby to dosvědčil, ba naopak jedny sousedy má omotané kolem prstu a ty by ještě mu dosvědčili to, co by potřeboval, případně že v inkriminovanou dobu se na místě vůbec nenacházel. Děkuji za odpověď. Anna

 

 

ODPOVĚĎ:
Samotné „vynesení“ příspěvku na FB není postižitelné. Facebook je sociální síť a skutečnost, že nějaký názor zveřejníte v uzavřené skupině, členy této skupiny nezavazuje k mlčenlivosti. Skutečnost, že je skupina uzavřená, pouze znamená, že se jejím členem nemůže stát kdokoliv a kdykoliv, ale jeho členství musí být schváleno správcem. Žádný závazek mlčenlivosti zde ovšem není, je proto lepší takové názory nezveřejňovat.
Co se týká nahrávky, v trestním řízení obecně takové nahrávky přípustné nejsou, nicméně to zcela neplatí v jiných druzích řízení - např. v občanskoprávních, kde se můžete domáhat ochrany své osobnosti – např. dobré pověsti, jména apod. V takovém řízení je také možné požadovat, aby se daná osoba zdržela dalšího závadného chování, odčinila případnou újmu a to i v penězích.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak se bránit šikaně od souseda - verbální napadání a urážky
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.