Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused nás už 22. měsíc intenzivně terorizuje a jeho hlavní nástroj je kyberšikana. Policie naše oznámení nebere vážně a přesto, že jsme poskytli veškeré důkazy, nezjišťuje autora a přepošle věc k vyřízení přestupkové komisi. Soused řekne, že to mohl udělat kdokoli a věc se odloží.   Dotazy:   1. Dostáváme emaily se skrytou identitou. (přepisuje hlavičky) Obsah je sexisticky vulgární a dehonestující. Má policie povinnost zjistit autora? Je tato jeho činnost právně postižitelná? Pokud ano, tak jak?

2. Dostáváme emaily s žádostí o potvrzení registrace z různých webových adres, eshopů atd.
Objednává nám zasílání newsletterů. Dostáváme velké množství nevyžádané pošty, na kterou musíme reagovat. Newslettery rušit a registrace někdy automat opakuje.
Má policie povinnost zjistit autora? Je tato jeho činnost právně postižitelná?
Pokud ano, tak jak?

3. Soused nám objednává zboží v eshopech na dobírku. Musíme tam telefonovat a objednávku rušit. Jsme v nebezpečí, že za storno objednávky zaplatíme a že objednávku včas nezrušíme a přivezou nám zboží. Odmítnutí přijmout zboží by mohlo být sankciováno.
Má policie povinnost zjistit autora? Je tato jeho činnost právně postižitelná?
Pokud ano, tak jak? Děkuji, Vilém


ODPOVĚĎ:
Policie je povinna každé oznámení prošetřit s tím, že pokud dojde k závěru, že takové jednání nenaplňuje znaky trestného činu, nicméně (méně závažnějšího) přestupku, je povinna tuto záležitost postoupit přestupkové komisi. Pokud ovšem nejste s tímto způsobem řešení spokojení, můžete podat podnět ke státnímu zastupitelství, pod které daný útvar policie spadá (podle umístění daného útvaru policie) a žádat, aby státní zástupce prošetřil, zda policie postupovala správně a zda danou záležitost také správně posoudila.

U tohoto druhu obtěžujícího chování je trochu komplikovaná skutečnost, že se obtížně prokazuje, že opravdu toto jednání pochází od Vašeho souseda. Je sice možné vyhledat počítač, ze kterého byly např. emaily odeslány, ale to automaticky neznamená, že je musel poslat Váš soused. Jedná se spíše o nepřímý důkaz, který je vhodné podpořit dalšími důkazy.

Obecně je vhodné postupovat tak, že podáte trestní oznámení na policii ČR. Jak je uvedeno výše, ta je povinna se oznámením zabývat, prošetřit, zjistit okolnosti případu, mj. také vyvinout úsilí ke zjištění autora. Následně může následovat buď zahájení trestního stíhání, nebo např. postoupení věci přestupkové komisi. V trestním oznámení je vhodné vždy požadovat, abyste byli vyrozuměni o výsledku šetření policie. V takovém případě je policie povinna Vás informovat.

V dalším trestním oznámení doporučuji uvést, aby zejména policie prošetřila, zda se tato osoba nedopouští trestného činu nebezpečné pronásledování (par. 354 trestního zákoníku) :
(1) Kdo jiného dlouhodobě pronásleduje tím, že
a) vyhrožuje ublížením na zdraví nebo jinou újmou jemu nebo jeho osobám blízkým,
b) vyhledává jeho osobní blízkost nebo jej sleduje,
c) vytrvale jej prostřednictvím prostředků elektronických komunikací, písemně nebo jinak kontaktuje,
d) omezuje jej v jeho obvyklém způsobu života, nebo
e) zneužije jeho osobních údajů za účelem získání osobního nebo jiného kontaktu,
a toto jednání je způsobilé vzbudit v něm důvodnou obavu o jeho život nebo zdraví nebo o život a zdraví osob jemu blízkých, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři roky bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1
a) vůči dítěti nebo těhotné ženě,
b) se zbraní, nebo
c) nejméně se dvěma osobami.

1. možnost postihu zde přichází v úvahu (mimo to co je již uvedeno výše), pokud byste např. na těchto fotkách byl zachycen Vy (Vaše osoba blízká) popř. byly takto vytvořeny ve fotoshopu.

2. zde spíše přichází v úvahu postih jako přestupek, než samotný trestný čin, jelikož míra závažnosti zde není tak vysoká.

3. Zde by šlo uvažovat (a to zejména s ohledem na hodnotu takto objednávaného zboží a storno poplatku + další škodě, která Vám tímto vzniká) o tom, že by se mohlo jednat i o trestný čin.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Soused objednává zboží z eshopů bez našeho souhlasu a vědomí - obrana, vyšetření
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.