Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych Vás požádal o věcnou radu jak by se efektivně mohla žena bránit v následujícím případě. Dříve měla partnera, se kterým má dítě (nikdy nebyli svoji). Muž měl vedlejší poměř v rámci něhož počal také dítě (dříve než se svou partnerkou). Oba poměry si udržoval, dokud se na to nepřišlo, načež ho přítelkyně neopustila a on pojal za partnerku (stále nejsou sezdáni) svou milenku, se kterou má dítě.

Nicméně proběhl soud o dítě a ten svěřil dítě do péče matky. Muž neustále matce píše e-maily, kde ji vyčítá všelijaké nesmysly, uráží ji (nikoli sprostě, ale spíš shazováním), vyčítá jí nesmysly, například, když ji uvidí s nějakým jiným mužem, tak ji vyčítá, že si myslí, že díky svým zájmům se o dítě dostatečně nestará, napadá její vaření, svačiny pro dítě, a až podezřele ví, co kde dělá, jelikož jí vyčítá její soukromý život. V emailech se snaží předstírat, že je intelektuál, který se k ničemu nesníží, nicméně jakmile se s ní sejde soukromě, třeba při předání dítěte, začne ji urážet a vyčítat naprosté nesmysly. Ona se bojí mu vzdorovat, jelikož se bojí jeho.
Snaží se jí neustále diktovat, jak se má chovat, co dělat a dokonce se ji snaží bránit v tom mít partnera.
Trestní zákoník § 354 Nebezpečné pronásledování odstavec b) popisuje nebezpečné pronásledování jako vyhledávání osobní blízkosti nebo sledování (vzhledem k e-mailům lze sledování předpokládat - ovšem Jak zákon definuje sledování? Co lze použít? ), odstavec d) pak jako omezování obvyklého způsobu života (vytýká jí takové hlouposti, jako svačiny, nebo se jí snaží komplikovat potenciální partnerský život - když má dítě, tak jej se svou přítelkyní nabádali, aby dítě pokud možno co nejvíce zlobilo, když má máma návštěvu, jelikož pak by se máma s přítelem toho dítěte zabavili, aby měli klid [tohle tomu dítěti řekli a dítě to samozřejmě udělalo, protože se bálo, později prozradilo, proč se tak chovalo]).
Nicméně jedna právnička řekla, že jeho e-maily jsou na hranici pronásledování, ale že s tím žena dělat nic nemůže a že má počkat, až muž dá ideálně matku k soudu a pokusí se uzurpovat více času s dítětem, pak se vše ukáže a on doplatí. Také dodala, že tu hranici, kdy už by s tím mohl někdo něco dělat by musel stanovit soud.
Nicméně přece musí být nějaká možnost trestního oznámení, ochrany, stanovení předávání dítěte pod dozorem, a podobně? Je něco takového? Jak by toho mohla matka dítěte dosáhnout?
Pokud zákon (Trestní zákoník) § 354 myslí na nebezpečné pronásledování, jak to může člověk použít ke své obraně? Je možné se obrátit na další zákony?
Jaké kroky může daná žena ke své ochraně podniknout? Přestat komunikovat nemůže vzhledem k dítěti. Kam by se mohla efektivně obrátit?
Jak s tím člověkem komunikovat, aby toho později nezneužil proti ní?
Děkuji. Bořivoj

 

ODPOVĚĎ:
Trestní oznámení je možné podat kdykoliv, dokonce jej může podat kdokoliv, nejen poškozená osoba. Trestní oznámení lze podat na kterékoliv pobočce policie ČR. Policie je povinna toto oznámení prošetřit a prověřit, zda jednání naplňuje znaky trestného činu či nikoliv. Je tedy možné se již nyní obrátit na policii, není třeba čekat dále.

Nebezpečné pronásledování je definováno takto:
(1) Kdo jiného dlouhodobě pronásleduje tím, že
a) vyhrožuje ublížením na zdraví nebo jinou újmou jemu nebo jeho osobám blízkým,
b) vyhledává jeho osobní blízkost nebo jej sleduje,
c) vytrvale jej prostřednictvím prostředků elektronických komunikací, písemně nebo jinak kontaktuje,
d) omezuje jej v jeho obvyklém způsobu života, nebo
e) zneužije jeho osobních údajů za účelem získání osobního nebo jiného kontaktu,
a toto jednání je způsobilé vzbudit v něm důvodnou obavu o jeho život nebo zdraví nebo o život a zdraví osob jemu blízkých.

Ve Vámi popsaném případě by šlo uvažovat o psím. b) popř. c), d). Nicméně toto nemusíte v trestním oznámení takto dopodrobna popisovat, je pouze nezbytné popsat závadné chování.
Dále takového závadné chování musí u poškozeného vzbudit důvodnou obavu o jeho život/zdraví nebo život či zdraví jeho osoby blízké.
Dále je zde možnost požádat o změnu rozhodnutí o styku s dítětem, kdy soud (pokud takto není stanoveno dosud) stanoví konkrétní podmínky předávání dítěte.
Samozřejmě je vhodné, aby co nejvíce byl při kontaktech s touto osobou přítomná i jiná osoba jako svědek.
Dále je zde možnost domáhat se u civilního soudu, aby se tato osoba svého závadného chování zdržela. V tomto případě by bylo nezbytné podat proti ní žalobu (zde musí žalobu podat přímo poškozená osoba, nemůže to za ni učinit nikdo jiný). Soud tak může takové chování zakázat.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Stalking bývalého partnera (otec dítěte) - obrana, jak se bránit?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.