Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

23.3.2018 jsem byl při jízdě kontrolován policisty asi čtyři minuty po konzumaci alkoholu. Tedy bezprostředně po konzumaci. V dechu jsem měl při třech zkouškách a vždy po pěti minutách 2,3.. 1,6.. 0,98 promile. To je zbytek alkoholu v ústech. Následně po dalších 65ti minutách mi byla odebrána krev kde bylo 1,2 promile.

Nebylo zohledněno, že zkoušky na dech byly čtyři minuty po požití a samosoudkyně mě odsoudila na 15.000 Kč a 2 roky odebrání řidičského oprávnění, tedy jsem bez řidičského průkazu, ŘP za 1,2 promile v krvi. Proč nebrala v úvahu stav "bezprostředně po požití"? Jak mám postupovat dále a čím můžu argumentovat po podání odporu? Děkuji. Pavel

ODPOVĚĎ:
Zda jste nadýchal bezprostředně po požití alkoholu či až s určitým odstupem není pro právní posouzení podstatné.
U řidiče vozidla je dána absolutní nezpůsobilost k řízení motorového vozidla od hranice 1 promile, přičemž není rozhodné, zda byla tato hodnota naměřena bezprostředně po požití či s větším časovým odstupem, je tomu tak proto, že v ČR je nulová tolerance alkoholu za volantem.
Nicméně i tak můžete zkusit podat odpor proti trestnímu příkazu, tím min. oddálíte nabytí právní moci takového rozhodnutí ve věci.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vliv promile, hodnoty alkoholu na výši pokuty za řízení v opilosti a odebrání ŘP, řidičského průkazu, řidičského oprávnění
  • Od kolika promile alkoholu je řidič nezpůsobilý k řízení auta, automobilu, vozidla?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.