Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.073.372

Prodej nemovitost v insolvenčním řízení - kdo rozhoduje komu bude prodána?

Odesláno: 
Otevřeno 1054 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz ohledně insolvenčního řízení. Máme zájem o nemovitost v insolvenčním řízení, Téměř 5 měsíců (05/2016-10/2016) se pořádně nic nedělo, nyní se prý věřitelé dohodli na minimální částce a chce ho insolvenční správce uzavřít. Realitní makléř nám sdělil, že o nemovitost má zájem ještě někdo jiný. Nyní se prý realitní makléř dohodl s insolvenčním správcem jak správně právně pokračovat a žádá od nás maximální částku za kterou jsme ochotni nemovitost koupit, poté rozhodne jakému zájemci ji dá. Může toto od nás insolvenční správce požadovat nebo se jedná o podvodné jednání?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
insolvenční správce může zpeněžit majetek nacházející se v insolvenčním řízení dle ust. § 286 insolvenčního zákona ve veřejné dražbě nebo prodejem mimo dražbu či téměř nepoužívaným prodejem dle osř o výkonu rozhodnutí.
O způsobu zpeněžení majetkové podstaty rozhodne IS se souhlasem věřitelského výboru. Pokud se prodává majetek v insolvenčním řízení mimo dražbu je běžné, že insolvenční správce uzavře kupní smlouvu se zájemcem, který učiní nejvyšší nabídku. Je to z toho důvodu, že jedním z cílu samotného insolvenčního řízení je získat co nejvíce peněz pro věřitele dlužníka. Samozřejmě se tím nemyslí, abyste šli za hranu svým možností, učiňte takovou nabídku, za kterou jste ochotni nemovitou věc koupit. Podvodným jednáním by bylo, kdyby Vás IS nebo někdo jiný nutil k zvýšení částky či k jinému navyšování Vaši již učiněné nabídky.