Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.237

Odstávka elektřiny v práci, zěměstnání a povinnost napracovat, nadpracovat si směnu

Odesláno: 
Otevřeno 9008 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jeden den v týdnu u nás ve firmě bude odstávka elektrického proudu, tudíž nemůžeme odpracovat danou směnu.
Zaměstnavatel po nás chce tuto chybějící směnu napracovat 12 hodinovou směnou. Má na to právo či to mohu odmítnout.
Děkuji.
 
Dobrý den,
v daném případě se bude jednat o prostoje, pro které nemůže zaměstnanec konat práci z důvodu poruchy na strojním zařízení, závady v dodávkách surovin nebo pohonných sil, tedy včetně dodávky elektrického proudu. Musí však vždy jít jen o přechodnou závadu. Pokud k prostoji dojde, má zaměstnavatel dvě možnosti: zaprvé převést zaměstnance na jinou práci podle § 41 odstavce 5 zákoníku práce. K převedení však může dojít jen se souhlasem dotčeného pracovníka. Pokud by zaměstnanci za práci, na kterou byl se svým souhlasem převeden, příslušela nižší mzda, musel by ji zaměstnavatel doplatit do výše průměrného výdělku. Druhou možností, respektive povinností je situaci přijmout a práci právě z důvodu prostoje nekonat. V takovém případě však musí vyplatit zaměstnanci náhradu mzdy ve výši nejméně 80 procent průměrného výdělku.

Tedy zaměstnavatel má povinnost nebudete-li souhlasit s převedením na jinou práci Vám vyplatit náhradu mzdy nejméně ve výši 80 % průměrného výdělku. Skutečnost, že po Vás chce chybějící směnu si napracovat, se považuje za práci přesčas.

Za dobu práce přesčas přísluší zaměstnanci mzda, na kterou mu vzniklo za tuto dobu právo (dále jen "dosažená mzda"), a příplatek nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku.