Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.942

Zabavení obstaveného (olepeného) majetku jiným exekutorem - je to možné udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1519 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, zda může jiný exekutor odvézt již zabaveny majetek jiným exekutorem. Jde o to, že původní exekuci splácím a onen jiný exekutor mi zamítl splatkovy kalendář, přesto na radu právníka jsem minulý měsíc uhradila splátku, tento exekutor se ozval a oznámil mi, že po domluvě s původním exekutorem, mi majetek odveze, celou částku dluhu nejsem schopna uhradit, jelikož jsem bez práce, pobírám jen dávky v hmotné nouzi 3410 Kč, pobiram prispevek na bydleni 5000kc, splácím 3 exekuce v celkové výši 1800 Kč a na onen poslední dluh jsem zaplatila 200 Kč, jsem ochotna splácet dál, ale nelze se na tom domluvit, ještě bych se chtěla zeptat, jestli mi exekutor může zabavit sedačku, na které spím, protože byt je malý a jiná postel se mi do něj nevejde, má tahle situace nějaké řešení? Ještě bych uvedla, že bydlím v podnájmu a vybavení není mé, děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, zásadně platí to, že jen exekutor, který věc zabavil má právo ji zpeněžit v dražbě. Jiný exekutor by tak činit neměl, snad jen kdyby se tak oni dva exekutoři mezi sebou dohodli. V každém případě bych odvoz věcí druhým exekutorem nahlásila exekutorovi, který tyto věci zabavil. Pokud Vám exekutor zabavil sedačku, na které spíte je nutné podat v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. d) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), kde se dožadujte zastavení exekuce co do zabavení sedací soupravy, neboť na ní jste spala a lůžko nepodléhá výkonu exekuce prodejem movitých věcí povinného v souladu s ust. § 322 odst. 1 písm. b) občanského soudního řádu. Pokud jsou i další věci zabavené a odvezené exekutorem obvyklým vybavením domácnosti, rozšiřte návrh na zastavení exekuce i o tyto věci.
Pokud se nejedná o Vaše věci, je nutné, abyste o zabavení a odvozu těchto věcí informovala jejich majitele, V případě zabavení věcí prvním exekutorem jste tak však měla učinit neprodleně poté kdy k zabavení věcí došlo, neboť majitel těchto zabavených věcí má možnost podat do 30 dní ode dne, kdy se o zabavení svých věcí dozvěděl návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu dle ust. § 68 odst. exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). V případě prodeje exekučně zabavených věcí pronajímatele, jste povinna pronajímateli nahradit škodu, která mu takto vznikla.