Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.526.696

Exekuce na disponenta účtu v bance - hrozí zabavení peněz z bankovního účtu?

Odesláno: 
Otevřeno 1276 x
2 odpovědi
 
Dobrý den. K mému bankovnímu účtu mám určeného disponenta. Tomu ale hrozí exekuce.
Dotaz: Je možné že exekutor zablokuje i můj účet?
Děkuji za odpověď Josef
 
Zdravím Vás, mám za to, že exekutor by neměl blokovat Váš účet z důvodu exekuce disponenta. Přesto chcete-li mít stoprocentní jistotu, tak zrušte dispoziční právo disponentovi a budete mít klid.
 
Zdravím Vás, doplňuji svoji předchozí odpověď. Dle ust. § 303 odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), je možné vést exekuce zásadně na účet povinného. Tedy na účet, který je veden na jméno povinného. Z tohoto pravidla je však zákonná výjimka, která je uvedena v ust. § 303 odst. 2 občanského soudního řádu, který výslovně stanoví, že: Výkon rozhodnutí nelze provést ohledně pohledávky z účtu u peněžního ústavu, kterou povinný nabyl jako dědic dědictvím, které podle nařízení zůstavitele má přejít na svěřenského zástupce jako následného dědice (tzv, substituční jmění). To neplatí má-li povinný právo s pohledávkou volně nakládat, nebo jde-li o výkon rozhodnutí (ale i exekuci), kterou jsou vymáhány zůstavitelovi dluhy nebo dluhy související s nutnou správou věcí nabytých jako substituční jmění.
Mám za to, že Ve Vaše případě se nejedná o případ popsaný v ust. § 303 odst. 2 občanského soudního řádu. Takže by mělo platit pravidlo uvedené v ust. § 303 odst. 1 občanského soudního řádu, a to, že pohledávku přikázáním z účtu povinného lze vymáhat zásadně jen po povinném coby majiteli účtu. Nicméně zde nelze opomíjet i tu skutečnosti, že kdybyste byl ženatý a Vaší manželce hrozila exekuce, a dluh by vznikl za trvání manželství, tak by exekutor mohl tuto pohledávku z účtu povinného vymáhat i dluh, kde by povinným byla manželka tazatele, neboť tazatel je manželkou povinného a dluhy manželů je možné v souladu s ust. § 255 odst. 2 občanského soudního řádu vymáhat i od manžela povinného, je-li exekucí postihován majek ve společném jmění manželů.
Z praxe však znám případy, kdy exekutoři často blokovali i účty nepovinných, např, účet dětského pojištění, a to jen proto, že povinný byl disponentem s tímto účtem, tedy mohl s penězi na účtu disponovat. Ze všech výše uvedených důvodů, tedy záleží i na to, co uvedla konkrétní banka v odpovědi soudnímu exekutorovi ve věci žádosti o součinnost při dohledávání jednotlivých účtů povinného, tedy zda uvedla jen že povinný má ty a ty účty, nebo že povinný u jejich banky účet sice nemá, ale má dispoziční právo k Vašemu účtu.
Vzhledem ke všem výše uvedeným okolnostem se mi jako nejrozumnější řešení jevilo zrušení dispozičního oprávněné pro osobu ohroženou exekucí, a to jako řešení rychlé a nejvíce efektivní. Víte, když požadujte podrobnější odpověď je bohužel nutné se více rozepsat a nikoli napsat pouze jednu holou větu. Děkuji za pochopení a omlouvám se Vám, že Vám dřívější odpověď nepostačovalo, doufám, že takto to již bude dostačující.