Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.510.246

Zabavení výživného, alimentů exekutorem - může to udělat (bankovní účet založený jen pro účely zasílání výživného)

Odesláno: 
Otevřeno 1895 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v současné době (06/2016) je soudu návrh na částečné zastavení exekuce. Mám exekuci na plat i na účet. Mám speciálně založený účet pro výživné, a i na tento účet mám exekuci. Může mi exekutor zablokovat tento účet? Dočetla jsem se, výživné do exekuce nespadá. Jak mám tedy postupovat, aby mi banka tento účet odblokovala?
Děkuji
 
Zdravím Vás, exekutoři blokují účty povinných, protože oni neví k jakému účelu byly jednotlivé účty zřízeny. Pokud jste již podala návrh na částečné zastavení exekuce, který se tohoto účtu týká, tak bude nutné vyčkat rozhodnutí o tomto návrhu.
Pokud jste tak neučinila, tak by nebylo od věci zkusit se dohodnout s exekutorem na odblokování tohoto účtu. Pokud by toto exekutor nechtěl učinit, bylo by nejlepší si nechat zasílat výživné složenkou, neboť výživné je pro dítě a dítě není povinným v této exekuci, tudíž peníze pro dítě ve formě výživné nepodléhají.
Dále by bylo vhodné podat ohledně tohoto účtu návrh na částečné zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu. V tomto návrhu je nutné výslovně uvést, že se sice jedná o účet zřízený povinným, ale že tento účet je zřízen pro účely zasílání výživného na Vaše dítě, což je nutné doložit, a to i výpisy z tohoto účtu, aby bylo jasné, že na tento účet chodí výlučně peníze od otce dítěte, tedy pouze výživné. Z tohoto důvodu, že máte za to, že by exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného měla být zastavena, neboť se nejedná o Vaše peníze, ale o výživné pro dítě, ze kterého hradíte částečně potřeby svého dítěte.