Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.522.566

Jak zvýšit exekuční srážky výživného, alimentů - zvýšení výživného rozhodnutím soudu

Odesláno: 
Otevřeno 2021 x
11 odpovědí
 
Dobrý den.
Potřeboval bych poradit. Mám exekučně ztrháváno z platu 2500, - na výživné, ale od 1.5.2016 se výživné navýšilo rozsudkem na 3500, -. Tudíž vznikl na placeném výživném dluh. Poraďte prosím jak navýšit tyto exekuční srážky ze mzdy. Zaměstnavatel toto odmítá i po předložení rozsudku.
Mnohokrát děkuji.
 
Zdravím Vás, postup Vašeho zaměstnavatele je zcela správný, neboť on Vám nemůže a ani nesmí srazit více než činí exekuční srážka ze mzdy. Proto budete muset zbylých 1.000,- Kč exekutorovi zasílat ze zbytku mzdy.
 
Děkuji za odpověď. Tudíž má ex musí podat nový exekuční návrh s novou výší na 3500, - s žádostí o odplacení dlužného výživného. Při vyhlášení rozsudku jsem se paní předsedkyně ptal a ta mi sdělila, že stačí rozhodnutí předat zaměstnavateli a ten se zařídí. Usuzuji, že mi byly podány mylné informace.
 
Zdravím Vás, víte zaměstnavatel skutečně nemůže srážet více než kolik činí zákonné srážky ze mzdy. To jak to má s exekutorem dohodnuto Vaše bývalá manželka to netuším, mám však za to, že Vaší bývalé ženě bude stačit když ona exekutorovi předloží úředně ověřenou kopii rozsudku o zvýšení výživného a exekutor bude poté nově vymáhat onu vyšší částku výživného, kdy onu 1.000,- Kč budete muset hradit na účet exekutora Vy.
 
Zdravím. Vykonavatelem exekuce je Obvodní soud, ten samý který vydal rozhodnutí o navýšení výživného z 2500, - na 3500, -. Pokud mi ztrhává z platu 2500, - exekučně, tak může i 3500, - i dluh vzniklý na výživném za 3 měsíce. Exekučním titulem je pravomocný rozsudek. , ten jsem zaměstnavateli předložil, ale nic. Nevím jak tento platební rozkaz od Obvodního soudu navýšit o zmíněných 1000, - aby mi to zaměstnavatel ztrhával z platu. Děkuji za odpovědi!!!
 
Zdravím Vás, zaměstnavatel Vám prostě skutečně nemůže exekučně strhávat částku, která by převyšovala nezabavitelnou částku, která je určena k výplatě povinnému. Kdyby tak zaměstnavatel činil porušoval by zákon, konkrétně ust. § 276 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Z tohoto důvodu je tedy nutné onu 1.000,- Kč na výživné doplácet z oné nezabavitelné částky, ale musíte tak činit Vy a nikdo jiný. Prostě není možné, aby zaměstnavatel porušoval právní předpisy, a to ani kdyby to po něm zaměstnanec vyžadoval. Jinou odpověď na tuto otázku ode mne skutečně nedostanete.
 
Z platu 18700, - je nezabavitelná částka cca 10700, - co je nad, tedy 8000, - mi můžou exekučně srazit. Výživné je přednostní pohledávka. tak i kdybych měl více exekucí, tak výživné má přednost. To vše vím, ale nevím jak má má bývalá navýšit tyto srážky. Jestli podat nový návrh na výkon soudního rozhodnutí. Jsou to peníze pro mého syna a s bývalou vycházíme docela dobře, tak proto se ptám. Děkuji za Váš čas!!!!
 
Zdravím Vás, srážky by Vám měly být automaticky navýšeny, a to při navýšení mzdy. Mám za to, že podávat nový exekuční návrh je zbytečné. Srážky ze mzdy a jejich výše se vždy počítá ze mzdy, pokud se mzda zvýší, zvýší se i exekuční srážky.
 
Takže pokud předložím zaměstnavateli rozsudek o navýšení výživného, který je zároveň exekučním titulem, musí mi exekuční srážky na výživné automaticky navýšit. Můj plat je 18700, - čistého, jen pro pořádek, takže je z čeho ztrhávat.
 
Zdravím Vás, pokud je Vaše mzda v takové výši jak uvádíte tak by zaměstnavatel skutečně měl po předložení pravomocného rozsudku o zvýšení výživného strhávat celou novou výši výživného, tedy pokud byste neměl manželku a 4 a více dětí, kteří by s Vámi žili ve společné domácnosti. Pokud se budete tázat na výši srážek ze mzdy, je vždy dobré uvést i výši mzdy (platu) a počet osob, se kterými sdílíte společnou domácnost.
 
Bohužel, rozsudek jsem předložil, ale zaměstnavatel toto strhávání odmítá! Nevím jak pokračovat. Mnohokrát Vám děkuji za odpovědi a Váš čas.
 
Zdravím Vás, kromě toho, abyste v této věci kontaktoval přímo exekutora a vše mu řekl, Vám už nic jiného neporadím.