Počet stránek ve webu: 43.153


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.500

Exekuce na jednatele, společníka s.r.o. - hrozí zabavení majetku s.r.o.?

Odesláno: 
Otevřeno 4572 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o rady ohledně společnosti s r. o. - pokud bude společnost vlastnit nějaký majetek a jednatel nebo společník bude mít exekuce. Bude touto exekucí postihnutý majetek společnosti, vklad, nebo budou tyto exekuce nějak zasahovat do chodu společnosti? Může být jednatel nebo společník v insolvenci a jaký to má případně vliv na majetek a vklad společnosti?
Děkuji předem za odpovědi M. Z.
 
Zdravím Vás, v případě exekuce jednatele s. r. o. by hodně záleželo i na tom, zda je jednatel i společníkem této společnosti či nikoli. Pokud by jednatel společnosti společníkem nebyl je situace velice jednoduchá. Exekuce by se v tomto případě týkala pouze osoby a majetku jednatele a nikoli společnosti. Jediné jak by se exekuce společnosti dotkla, je to, že by společnost coby zaměstnavatel jednatele prováděla z jeho mzdy srážky ze mzdy, které by poukazovala soudnímu exekutorovi, který by tuto exekuci vymáhal.
Pokud by však jednatel byl současně i společníkem, tak tam by se již exekuce dotkla i této společnosti, neboť by mohl být exekučně postižen obchodní podíl společníka či jednatele, který by byl v exekuci.
Ano i jednatel či společník společnosti mohou být v insolvenci. U jednatele, který není společníkem je situace podobná jako u každého jiného občana v insolvenci, neboť jednatel je v tomto případě pouze statutární orgán a nikoli podnikatel s majetkovou účastí na společnosti reprezentovaným obchodním podílem.
U společníka, který je současně i jednatelem je to trochu složitější, neboť tento již je podnikatelem, a tak by měl mít i souhlas svých věřitelů s oddlužením. Dále by měl uvést, které závazky pocházejí z podnikání a konečně je nutné uvést i obchodní podíl na společnosti, a to včetně jeho výše v insolvenčním návrhu, spojeném s návrhem na povolení oddlužení, a pokud možno vyčíslit i cenu tohoto obchodního podílu.