Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.822

Exekuce a dluhy před manželstvím - ručí nový z manželů za dluhy zadluženého manžela, manželky?

Odesláno: 
Otevřeno 1382 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v srpnu 2016 budeme mít s přítelem svatbu. Jedná se mi o případnou předmanželskou smlouvu, pokud je potřeba. Koupili jsme dům a pozemky, které jsou napsané na mě i s domem. Přítel má exekuce, které splácí a zbývá mu asi posledních 10 splátek. Proto mě zajímá, jak je to po svatbě, zda můj majetek přejde automaticky i na něj a je potřeba předmanželská smlouva nebo jak to probíhá. Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud jste výlučným vlastníkem nemovitosti v katastru nemovitostí pouze Vy, tak nemovitosti exekucí postiženy nebudou. Jelikož Vám po svatbě vznikne společné jmění manželů, tak ode dne co byl uzavřen sňatek platí, že vše (majetek i dluhy) nabýváte do společného jmění.
Víte teoreticky by se Vašeho majetku (movitého) exekuce týkat neměla, ale exekutoři občas, a to dost často po sňatku mohou postihnout i Vaši mzdu, nebo pokud se rozhodnou pro exekuci prodejem movitých věcí povinného, tak i Vaše věci, a to např, zařízení bytu či domu.
I kdybyste si zúžili SJM na společné vybavení domácnosti, tak exekutoři k tomu příliš přihlížet nebudou, neboť Váš přítel (srpna manžel) měl a má exekuce ještě z minulosti.
Pokud víte, že exekuce uhradí, můžete příteli finančně vypomoci, aby se tak stalo co nejdříve. Jelikož 10 splátek = 10 měsíců, což je krátká doba, tak bych to již nechala tak jak to je. Kdyby se však jednalo o dobu několika let, doporučila bych Vám podat společný insolvenční návrh manželů s návrhem na povolení oddlužení.
Kdyby exekutor postihl Vaši mzdu či věci bylo by možné podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu, a argumentovat tak, že dluhy přítele (manžela) jsou jeho výlučnými dluhy, neboť vznikly před svatbou a jelikož s těmito dluhy Vy nemáte nic společného, tedy tyto závazky nejsou vaše společné závazky a nejsou ani součástí společného jmění manželů (SJM) máte za to, že exekuce by měla být zastavena, protože postihuje majetek odlišný od majetku povinného, což lze doložit i úředně ověřenou kopií oddacího listu.
Předmanželská smlouva není špatný nápad, ale vím, že ne všichni exekutoři k ní přihlížejí, takže je nutné se o tomto poradit i s advokátem. Je jen na Vás, zda investujete peníze do předmanželské smlouvy nebo tyto peníze raději použijete na úhradu exekuce, osobně bych raději volila druhou možnost, ale tuto otázku můžete konzultovat i s advokátem. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.
Možná bych se ještě zeptala přítele, zda má i jiné dluhy, aby Vám o nich řekl, do svatby je ještě čas, po svatbě by již bylo pozdě litovat.