Počet stránek ve webu: 43.145


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.510.011

Jak, kde zjistit zda má dlužník exekuce nebo ne?

Odesláno: 
Otevřeno 1192 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
požádala jsem na exekuci pro dlužné výživné. Lidé se mi smějí, že peníze nikdy nedostanu. Bývalý manžel dluh zaplatit nechce. Určitě ne dobrovolně. S největší
pravděpodobností má jinou exekuci, kterou dostal dříve.
V minulosti už na výživném dlužil. Exekuci měl. Jednou
zaplatil. Dlouho platil 500-1000 Kč na tři děti. Je OSVČ a pobírá invalidní důchod. Kde můžu zjistit kde má případné exekuce?
Jsem povinna zaplatit náklady exekuce? Komu hrozí postih?
 
Zdravím Vás, exekuce na výživné je exekucí přednostní, takže má přednost před ostatními exekucemi. Tímto se můžete trochu uklidnit. Pokud Váš bývalý manžel má příjem jako OSVČ měl by jej vykazovat. I kdyby vykazoval minimální příjmy tak dále pobírá i invalidní důchod. Pro účely exekučních srážek se oba tyto příjmy sečtou a srážky z příjmů se počítají z celkového příjmu, tedy OSVČ plus invalidní důchod. Jelikož je výživné přednostní pohledávkou jsou i srážky ze mzdy či jiného příjmu vyšší, a to ve výši 2/3 z příjmu. Navíc, pokud je exekuce vedena soudním exekutorem, tak jedná-li se o exekuce pro výživné na nezletilé dítě, tak povinnému může být i pozastaveno řidičské oprávnění. Z výše uvedených důvodů se tedy domnívám, že by něco vymoženo být mělo. Jen je nutné se s exekutorem zkusit dohodnout jaká část vymožených peněz půjde na úhradu nákladů exekuce a jeká část bude poukazována oprávněnému.
Kdyby byl povinný skutečně nemajetný a byla-li by zastavena exekuce pro nemajetnost povinného tak je skutečně možné, že v souladu s ust. § 89 exekučního řádu byste mohla být povinna hradit náklady exekuce, ale vše závisí i na posouzení exekutora. Nicméně bych se zatím neukvapovala a počkala bych na průběh exekuce, lidé jsou často "moudří" a dávají tzv. "zaručené rady a tipy ostatním", ale jakmile by šlo o ně, rovněž by byli bezradní. Přeji Vám pevné nervy.