Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.327

Investice do cizí nemovitosti která skončila v exekuci - jak dostat peníze zpět?

Odesláno: 
Otevřeno 1188 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
nedávno jsme zjistili že můj tchán (živnostník) neplatí sociální pojištění na kterém má v současné chvíli 40 tisíc dluh, a také že neplatí zdravotní pojištění, to nevím jak dlouho.
Není s ním řeč, nechce to řešit chtěli jsme to za něj i uhradit ale on si prostě nenechá pomoct. A to má celkem slušné příjmy. Potíž je v tom že v katastru nemovitostí je zapsaný jen on sám, zdědil pozemky před manželstvím. Nám jeden z těch pozemků zaslíbil, tak jsme do něj s manželem už více jak 2 roky investovali jak práci tak, velkou částku peněz. Chyba je že jsme si pozemek do dnes (26.07.2016) nenechali přepsat na nás. Teď je pozemek zastaven z rozhodnutí správního orgánu. Jsme úplně bezradní
manžel byl bohužel naivní a nečekal by že mu toto může vlastní otec udělat. Prosím Vás je nějaká šance jak by jsme se s tím mohli vypořádat, po případě jak by jsme se mohli dostat k pozemku kdyby ho zabavila exekuce, dá se pak nějak odkoupit třeba přednostně od členů rodiny?
Děkuji moc za radu. N.
 
Zdravím Vás, pokud uhradíte celkovou vymáhanou částku za tchána příslušné OSSZ, která vede exekuci nebo přímo exekutorovi, který tuto pohledávku pro oprávněného (OSSZ) vymáhá, tak bude zástavní právo vymazáno a nemovitost bude tzv. "čistá". Před plánovanou úhradou je však nutné u exekutora nebo u příslušné OSSZ zjistit přesnou výši dluhu tchána. Problém je však v tom, že Váš tchán dluží i na zdravotním pojištění, takže i zde se dá očekávat zástavní právo na nemovitost. Proto by bylo dobré uhradit i tento dluh.
Pokud se Vám do toho nechce, je možné kontaktovat přímo exekutora, který tuto pohledávku vymáhá s tím, že máte o tyto nemovitosti zájem a že jste rodinní příslušníci a poté je již nutné se bavit přímo s exekutorem. Kdyby se nemovitost dražila, tak máte samozřejmě právo se po složení jistoty této dražby účastnit a přihazovat a tuto nemovitost si dokonce i koupit v dražbě, ale musíte učinit nejvyšší podání.