Počet stránek ve webu: 43.141


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.509.119

Cizí peníze na účtu dlužníka a exekuce - jak požádat exekutora o vrácení peněz?

Odesláno: 
Otevřeno 1366 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
Jmenuji se JH a potřeboval bych poradit. Svou výplatu jsem si posílal na bratrův účet který zablokoval exekutor. Exekutorovi jsem zasílal email kde jsem ho informoval o tom že určitá částka na účtu je mé vlastnictví které jsem doložil výplatní páskou. Do dnešního dne jsem nedostal žádné vyrozumění. Proto bych potřeboval poradit, jak získat co nejrychlejší cestou své finance. Potřebuji zaplatit své závazky - např. nájem protože pokud jej nezaplatím tak mě může můj pronajímatel vystěhovat. Nikdy se mi nic podobného nestalo a nevím jak postupovat proto vás žádám o pomoc. Děkuji, Jakub.
 
Zdravím Vás, v tom je právě úskalí, když si lidé nechávají zasílat mzdu na cizí účet. Bohužel, pokud ani Váš bratr exekutorovi nepotvrdí, a to formou čestného prohlášení, že tyto peníze na jeho účtu patří Vám, exekutor Vám totiž nemusí věřit a peníze tedy nemusí vydat.
V případě exekuce na účet má jen povinný právo na výplatu nezabavitelné částky z účtu. Tato částka však činí dvojnásobek životního minima jednotlivce, což činí cca 6.800,- Kč. O výplatu této částky však může povinný, Váš bratr, požádat pouze jedenkrát po celou dobu trvání exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného.
Pokud jste však jen exekutora požádal o vrácení částky rovnající se výši mzdy, zkuste k exekutorovi podat v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). K tomuto návrhu na zastavení exekuce je však nutné doložit výplatní pásku prokazující výši Vaší mzdy, dále i potvrzení zaměstnavatele o tom, že Vaše mzda byla skutečně zaslána na účet Vašeho bratra, a konečně i čestné prohlášení Vašeho bratra o tom, že mu na jeho účet chodí Vaše mzda. Je nutné, aby Váš bratr toto čestné prohlášení opatřil svým úředně ověřeným podpisem. Mám za to, že potom je vyšší šance na vrácení Vaších peněz přímo Vás, nečekejte však, že se tak stane brzy. Mám za to, že o této věci bude spíše rozhodovat soud. V práci se dohodněte na výplatě mzdy buď na Váš účet nebo v hotovosti, popřípadě zkuste požádat zaměstnavatele o výplatu zálohy mzdy, ale musíte zaměstnavateli přesně říci co se stalo, nebo jej požádat o zaměstnaneckou půjčku. Popřípadě si na nájem a úhradu ostatních potřeb tento měsíc půjčit v rodině.
 
děkuji za odpověď včera (05.08.2016) my konečně poslali odpověď že prý mám podat vylučovací žalobu dle § 267 občanského soudního řádu vůči oprávněnému v exekučním řízení. Nevím co to ta vylučovací žaloba je a kolik mě to bude všechno stát to vypracování žaloby a ty soudy? Děkuji za odpověď Jakub
 
Zdravím Vás, vylučovací žalobu je nutné podat do 30 dní ode dne doručení zamítavého rozhodnutí soudního exekutora, tedy do 4. 9. 2016. Soudní poplatek není příliš drahý, ale při sepsání žaloby je dobrá a téměř nutné pomoc advokáta. K advokátovi si vezměte s sebou rovněž Váš přípis exekutorovi a jeho zamítavé rozhodnutí. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Cenu za právní služby je vždy nutné dohodnout s konkrétním advokátem.