Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.523.484

Exekuce na plat, mzdu - exekutor chce posílat další splátky dluhu bokem

Odesláno: 
Otevřeno 1587 x
1 odpověď
 
PROSÍM O RADU MÁM EXEKUCI NA PLAT, JELIKOŽ MI DO PRÁCE PŘIŠLA JEŠTĚ EXEKUCE NA VZP, TAK ZAČALI POSÍLAT SRÁŽKY NA VZP A TU PRVNÍ POZASTAVILI. POTÉ MI VOLAL EXEKUTOR, KTERÝ ZÁROVEŇ NAVŠTÍVIL MÉ BYDLIŠTĚ A VŠUDE VYLEPIL LÍSTKY Z EXEKUCE, ŽE MUSÍM DLUH SPLÁCET SAMA. JELIKLOŽ MÁM MALÝ VÝDĚLEK TAK JSEM NAVRHLA 300 KČ. NESOUHLASIL A MUSELA JSEM PŘISTOUPIT NA TO, ŽE BUDU POSÍLAT 1000 KČ. POSLALA JSEM V KVĚTNU A V ČERVNU 2016 MI ŠÉF SDĚLIL, ŽE OPĚT POSÍLAJÍ NA TU PRVNÍ EXEKUCÍ, ŽE UŽ TO NENÍ JAK DŘÍV, ŽE BY MĚLA VZP PŘEDNOST. TAK JSEM PŘESTALA JÁ PENÍZE POSÍLAT A DNES (09.08.2016) MI VOLALI A VYHROŽOVALI, ŽE MUSÍM PENÍZE POSÍLAT I JÁ JINAK, ŽE PŘIJEDOU SE ZÁMEČNÍKEM A VNIKNOU MI DO BYTU. MÁM SOUDNÍ PŘÍKAZ NA SRÁŽKU ZE MZDY. NEVÍM CO MÁM DĚLAT, PROSÍM O RADU, DĚKUJI.
 
Zdravím Vás, mám za to, že exekuce na zdravotním pojištění je stále exekucí přednostní.
Zde však řešíme jinou věc, dohoda o splátkovém kalendáři je dobrovolná, tedy dlužník by neměl být proti své vůli nucen, aby platil jakoukoli částku, na kterou nemá, neboť tento splátkový kalendář by nebyl plněn a on by se stejně nevyhnul exekuci.
Bohužel to, že jsou Vám prováděny srážky ze mzdy skutečně nebrání provedení exekuce prodejem movitých věci povinného. Mám za to, že i při exekuci prodejem movitých věcí povinného by zaměstnanci exekutora měli kontaktovat povinného a návštěvu volit tak, aby byl povinný doma a byt či dům jim zpřístupnil, tedy měli by si počínat tak, aby při jejich činnosti nedocházelo ke škodám na majetku povinného.
Doporučuji Vám nastudovat si ustanovení § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), neboť v těchto ustanoveních jsou výslovně upraveny věci, které nemohou být zabaveny ani povinnému, a pokud by se tak stalo bylo by to ohledně těchto věcí (uvedených v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu) důvodem pro zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. d) občanského soudního řádu.
Takže Vy máte nyní dvě možnosti, jelikož jste na tento splátkový kalendář "přistoupila" buď peníze na splátku dle splátkového kalendáře exekutorovi zaslat nebo riskovat návštěvu exekutora, popřípadě se obrátit na rodinu s žádostí o pomoc.
Dalším řešením by rovněž bylo podat insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení, podmínky jsou následující mnohost věřitelů, což u Vás je splněno, jelikož máte dvě exekuce, dále závazky déle než 30 dní po splatnosti, také splněno z důvodu exekucí a konečně příjem na to, abyste z něj mohla uhradit alespoň 30% závazků svých nezajištěných věřitelů spolu s odměnou insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč. Jen upozorňuji na skutečnost, že máte-li hypotéku nebo auto na leasing, jedná se o zajištěného věřitele, jehož pohledávka by byla uspokojena i v insolvenci prodejem tohoto majetku. Povinnnými přílohami k insolvečnímu návrhu na povolení oddlužení jsou seznam závazků, seznam majetku, seznam zaměstnanců, doklad o výši příjmů za poslední 3 roky před podáním insolvenčního návrhu, pracovní smlouva, aby soud věděl na jak dlouhou dobu je pracovní poměr dlužníka sjednán, prohlášení o podnikatelské činnosti a sezńam Vašich dlužníků. Závazky by měly být doloženy listinami dokládajícími jejich aktuální výši.
Dodávám, že pokud by Vaše příjmy nedostačovaly pro splnění zákonných podmínek pro splnění oddlužení je možné si příjmy navýšit, a to formou darovací smlouvy nebo smlouvy o důchodu, ve které se Vám dárce či poskytovatel důchodu zaváže, že Vám po dobu 60 měsíců bude pravidelně, a to každý měsíc poskytovat dar v určité výši. Dárce by však měl být solventní, neměl by být ani v exekuci ani v insolvenci.
Podáním insolvenčního návrhu totiž dochází k tomu, že exekutor nemůže fakticky provádět exekuci, neboť insolvence má před exekucí přednost.