Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.547.065

Jak a kde požádat o insolvenci - informace

Odesláno: 
Otevřeno 1716 x
1 odpověď
 
Dobrý den paní Magistro,
chtěla jsem se zeptat, mám na sebe exekuce ve velké výši a protože nemám žádný majetek, ani nijak exekuci splatit nemohu, nevidím jiné řešení, než insolvenci. Souhlasíte a nebo je i jiné východisko?
Pokud mi nezbude nic jiného než insolvence, co má udělat jako první? Mám napsat někam na soud a nebo se na někoho obrátit? Všude vidím spoustu inzerátu na oddlužení, ale moc jim nevěřím, ale bohužel o průběhu insolvence nic nevím.
Mohla by jste mi naznačit postup, aby se věc začala řešit? Já se splácení nevyhýbám, jen nevím jak.
Děkuji Vám za Vaši pomoc a čas.
 
Zdravím Vás, podání insolvenčního návrhu je řešením, neboť tímto krokem nebudou exekutoři fakticky moci provádět exekuce na Váš majetek. Nicméně i v rámci insolvence či návrhu na povolení oddlužení je nutné splnit několik podmínek, a to, že:
- máte více závazků u více věřitelů,
- tyto závazky jsou po splatnosti více než 30 dnů
- jste schopna ze svých příjmů uhradit alespoň 30% závazků Vašich nezajištěných věřitelů (běžné půjčky, úvěry, .) a
- ze svých příjmů jste schopna rovněž uhradit i odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč.
Mám za to, že podmínku mnohosti věřitelů a závazků po splatnosti vzhledem k tomu, že máte více exekucí splňujete. Další podmínky si již musíte vyhodnotit Vy sama.
Jen uvádím, že příjmy je možné navýšit i formou darovací smlouvy či smlouvy o důchodu se solventním dárcem či poskytovatelem důchodu. Dárce by neměl být ani v insolvenci a na jeho majetek by neměla být uvalena exekuce. Darovací smlouva či smlouva o důchodu musí být v souladu s ust. § 392 odst. 3 insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.), opatřena úředně ověřeným podpisem dárce či poskytovatele důchodu.
Insolvenční návrh se podává pouze na speciálním formuláři, který lze stáhnout a vytisknout na stránkách http://www.justice.cz.
K insolvenčnímu návrhu je nutné přiložit tyto přílohy:
- seznam majetku
- seznam všech závazků dlužníka s uvedením aktuální výše závazků dlužníka
- seznam zaměstnanců dlužníka
- seznam dlužníkových dlužníků
- prohlášení o podnikání u dlužníka
- dále je nutné doložit i příjmy dlužníka za poslední 3 roky před podáním insolvenčního návrhu
- vznik a výše závazků by měly být doloženy listinami, tedy smlouvami, výzvami k úhradám, vyčíslením výše závazků dlužníka jednotlivými věřiteli, soudními rozhodnutími, a exekučními příkazy nebo vyčíslením celkové dlužné částky od soudních exekutorů.
S ohledem na výše uvedené je nejlepší podání insolvenčního návrhu konzultovat s lidmi, kteří se touto problematikou zabývají. Vím, že v některých krajských městech, např. Ústí nad Labem existují i poradny při finanční tísni. Tyto poradny svým klientům zdarma a dobře insolvenční návrhy zpracovávají, neboť se jedná o právníky, kteří problematice insolvečního řízení rozumí. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy. Pokud by Vám bylo cokoli nejasného, můžete se na nás obrátit.