Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.539

Úrok z prodlení za opožděné nezaplacení nákladů exekuce dlužníkem

Odesláno: 
Otevřeno 1265 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
prosím Vás, má exekutor právo účtovat si úrok z prodlení i za jeho včas nezaplacené odměny, náhradu hotových výdajů a dph a pak bych se chěl optat jestli se může účtovat úrok z prodlení i za náklady oprávněného a náklady nalézacího řízení?
Dlužil jsem 28000, -Kč a za 5 let z toho mám 100.000,-Kč. Děkuji
 
Zdravím Vás, je-li exekutor plátcem DPH, na tuto daň má nárok přímo ze zákona. Nemyslím, si, že by exekutor požadoval zákonný úrok z prodlení i ze své odměny či nákladů. Jen jde o to. že exekutor má nárok na odměnu za každý úkon, který v rámci exekuce učiní a tato odměna není zrovna malá. Mám za to, že nárůst odměny způsobilo spíše toto, ale musela bych dané listiny vidět.
Víte, když dlouhodobě, a to po dobu 5 let neplatíte, tak se úročí jak jistina tak i přirostlé příslušenství, což mohlo způsobit takový nárůst dlužné částky. Tyto dlouhodobě nehrazené exekuce poté skutečně dosahují vysoké výši, a to zejména díky příslušenství, které mezitím přirostlo.
 
Jistina 28 305,63 Kč
Úroky 32 058,11 Kč
Náklady oprávněného4 719,00 Kč
Náklady nalézacího řízení 16 194,00 Kč
Odměna exekutora 12 200,00 Kč
Náhrada hotových výdajů 3 500,00 Kč
DPH 3 297,00 Kč
Celkem 100 273,74 Kč

Dobrý dem ještě jednou, když počítám úrok z prodlení při 0,08% denně od května 2010 do 16.5.2016 (to je den, ke ktrému jsem si vyčíslení vyžádal) tak mi opravdu přijde, že si pan exekutor skutečně účtuje úrok z prodlení i z odměny, náhrady hotových výdajů a dph. prostě úplně ze všeho. myslel jsem, že úrok z prodlení se účtuje pouze z jistiny, ale zde mi přijde, že je to opravdu ze všeho i z těch nákladů oprávněného, nákladů nalézacího řízení. to mu bych se ještě nedivil, ale úrok z prodlení z odměny exekutora?? je to normální? vím, že si za dluhy mohu sám, ale jak se pak má člověk bránit anebo dluh vůbec splatit, když se účtují úroky z prodlení úplně ze všeho se prostě nedoplatím nikdy. i když začnu splácet. prosím o radu
 
Zdravím Vás, víte, že úroky z prodlení činí cca 22, - Kč denně. Za 5 let to máte 1800 dní, proto je částka takto vysoká. Mám za to, že exekuce si skutečně neúčtoval úroky z prodlení ze své odměny ani z nákladů exekuce, ale pouze z jistiny.
Zde je těžké radit, jedině co můžete zkusit je uhradit jistinu a poté žádat věřitele o prominutí příslušenství. Popřípadě dalším řešením by byl insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení. Podmínkou však je, že bude nutné abyste ze svých příjmů byl schopen uhradit alespoň 30% závazků Vašich nezajištěných věřitelů.
Bohužel nepíšete nic o Vašich majetkových poměrech, tedy o tom, zda pracujete či nikoli, zda je tato exekuce alespoň zčásti hrazena např. srážkami ze mzdy nebo jiných příjmů. Pokud je exekuce částečně hrazena nemá smysl podávat návrh na zastavení exekuce z důvodu nemajetnosti povinného. Pokud by exekuce po dobu několika let nebyla vůbec hrazena, mohl byste zkusit podat k soudním exekutorovi návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Návrh na zastavení exekuce by byl podáván z důvodu nemajetnosti povinného, neboť průběh exekuce ukazuje, že nebude možné uspokojit ani náklady exekuce. Dále je nutné popsat Vaši osobní a majetkovou situace, a to včetně doložení Vašich příjmů.