Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.551

Vymahatelnost zapomenutého dluhu po oddlužení, insolvenci, osobním bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 1489 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Srdečně vás zdravím a prosím o radu - chci se zeptat ohledně oddlužení a to na otázku pokud mám 5 exekuci a 1 věřitele a stane-li se ze např. tento věřitel nebo exekutor zapomene k mé insolvenci přihlásit svou pohledávku, co bude následovat až mi po 5ti letech skončí oddlužení? je možné aby tento zapomenutý věřitel po mém úspěšném oddlužení po těch 5 letech znovu dluh vymáhal nebo nechal vymáhat exekučně? Chci mít naprostou jistotu že v insolvenci jsou zahrnuty všechny mé dluhy abych si mohl po 5 letech zhluboka oddechnout, a už nežil ve strachu a extrémním psychickém vypěti.
Děkuji a krásný den.
Ať se vám daří.
 
Zdravím Vás, insolvenční řízení můžeme obecně rozdělit do dvou fází, a to do rozhodnutí o úpadku, a po rozhodnutí o úpadku.
Pokud podáte insolvenční návrh, tak Vaši věřitelé mohou do insolvence přihlašovat pohledávky, které vůči Vám mají. Mezníkem je rozhodnutí o úpadku a způsobech jeho řešení. Právě v rozhodnutí o úpadku je určena lhůta ve které mohou věřitelé přihlašovat své pohledávky za dlužníkem, které mají. Pokud některý věřitel pohledávku včas nepřihlásí, tak má jednoduše smůlu, protože jeho pohledávka nebude v rámci insolvence plněním splátkového kalendáře uspokojena. ¨Jinou otázkou jsou pohledávky po úpadku, jejich nehrazení, může způsobit i zrušení oddlužení a prohlášení konkursu na majetek dlužníka, stejně jako neplnění zákonných podmínek pro oddlužení, např, při nedostatečné výši splátek. Poté by na majetek dlužníka mohl být prohlášení konkurs (viz. § 418 insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.).
Pokud však nebudete mít dluhy po úpadku a budete řádně plnit podmínky oddlužení, soud Vás osvobodí od placení zbytku pohledávek před úpadkem. O Osvobození od placení pohledávek je však nutné po splnění podmínek oddlužení požádat soud. Znovu zdůrazňuji, že osvobození se týká pohledávek před úpadkem a nikoli po něm.