Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.545.773

Exekuce na zahraniční bankovní účet českého dlužníka - může exekutor zabavovat v zahraničí?

Odesláno: 
Otevřeno 2054 x
1 odpověď
 
Dobrý den
06/2015 jsem byl ve výkonu trestu v Irsku a měl jsem půjčku z manželkou od Raiffeisen stavební spořitelna upozorňoval jsem je že tam budu a že začnu platit hned po 6 měsících, ale napsali mi že musí platit. Manželka ale platím její půlku místo alimentů na dcerku, protože už nežijeme spolu. Hned po propuštění jsem začal platit stejnou částku 5000 Kč ale stejně to daly rozhodčímu soudu a následně exekutorskemu úřadu, kteří mi i zablokovali peníze na bankovním účtu.
Žiju v zahraničí manželka taky a je Slovenka kdybych to přestal platit co můžou udělat s toho úřadu krom navýšení peněz můžou mě nechat zavřít i manželku a nebo můžou nám třeba sahat na peníze v zahraničí?
Děkuji za radu
 
Zdravím Vás, na to, aby Vás mohl kdokoli "zavřít" by muselo být prokázáno spáchání trestného činu z Vaší strany. Víte exekuce u osob žijících v zahraničí je vždy problematická, a to zejména pokud mají příjmy ze zahraničí, tak pokud oni sami nebudou chtít exekuci z těchto příjmů hradit je velice problematické se na tyto příjmy dostat.
Jiné je to ohledně majetku povinného či povinných v ČR, a to včetně nemovitostí. Tento majetek se nachází na území ČR, tak je tedy pro české exekutory snadno dosažitelný.
Proto je nejrozumnější se s exekutorem dohodnout na splátkovém kalendáři a tuto částku jim dobrovolně hradit. Nic jiného Vám asi neporadím.